Bevisvärdering

Hej!

För att fatta mig kort är jag delägare på en städfirma (och således egen juridisk person),

och vi har blivit anklagade för stöld av en kund. Hon upplever det som vi "rotat" hos henne,

och att hon blivit bestulen på några få dyra smycken (något vi definitivt inte gjort). Detta väntade hon ca 1 år med att berätta, efter ett väldigt långt uppehåll. Vi både beklagade och förklarade själva vår situation, och om hon hade något att styrka detta. Enligt hennes utsago hade hon inga bevis.

Spola fram någon månad, och nu har hon video på hur, idiotiskt klåfingrig som jag är, tydligen råkat filma mig själv med en kamera hemma hos henne vid något tillfälle. Enligt hennes utsago (såklart), så låg denna kamera väl undanstoppad i en garderob, som hon då upplever vi "rotat" i vid något annat tillfälle. Vi har som praxis att vi stoppar undan eller sätter i ordning saker som ligger lösa huller om buller (exempelvis från golv innan dammsugning). Antagligen ska jag ha gjort detta, och under tiden snabbt glansat över en kamera jag personligen varit intresserad av att införskaffa, och bara beundrat den, och sedan lagt iväg den. Ärligt talat kommer jag inte alls ihåg, såklart ovetandes om att jag råkat få mig själv på bild, eller om kameran redan var igång.

Mig veterligen har hon inte gjort en anmälan än, men min fråga är om jag har någon chans i detta eventuella fall överhuvudtaget. Jag personligen har inte haft någon direkt kontakt med henne alls angående detta.

MVH Simon

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!


I Sverige råder fri bevisvärdering. Det betyder att rätten får bedöma värdet av ett bevis utan att vara bunden av något regelverk. I teorin innebär det att inga bevisvärderingsfrågor med säkerhet kan besvaras på förhand. I praktiken finns det dock omfattande teoretiska snårigheter i form av bevisvärderingsmodeller och viss rättspraxis att ta hänsyn till. Jag kommer hoppa över allt det. Mitt svar skulle annars bara innehålla en onödig och tråkig textmassa. Istället tänker jag använda mig av den fria bevisvärderingen.

Att du fifflat lite med en kamera är inget bevis för att du eller någon av dina kollegor stulit smycken. I synnerhet inte med tanke på din motivering till att ha rört kameran. Detta minst sagt tunna bevisunderlag kan inte läggas till grund för ett åtal, och något åtal kommer därför inte heller väckas.


Jag hoppas att du fått svar på din fråga!

Jesper EngRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Processrätt och Bevis och bevisning? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo