Bevisbörda i brottmål

2017-09-25 i STRAFFRÄTT
FRÅGA
Hej! Min syster och hennes kille blev häktade för grovt vapenbrott samt narkotikabrott. Min syster nekar då detta skett i deras hem utan hennes medvetande men hennes kille erkänner förvaring, hans bror är internationellt efterlyst då brodern skall ha lämnat det i bostaden, finns det bevis mot brodern då oxå? Och hur stor är chansen för min syster att gå fri detta? Mvh
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

För att en person ska bli internationellt efterlyst krävs det att personen är häktad eller anhållen i sin frånvaro. Det är åklagaren som beslutar om en person ska anhållas eller häktas i sin frånvaro. För att en person ska kunna bli häktad eller anhållen i sin frånvaro krävs det att det föreligger misstanke om brott.

Det är väldigt svårt att svara på frågor i specifika fall då jag inte har de uppgifter som krävs för att kunna göra en korrekt bedömning. Om brodern är internationellt efterlyst får man dock anta att det finns någon form av bevis mot honom. Det ställs ett visst beviskrav för att åklagaren ska kunna anhålla eller häktade någon i sin frånvaro.

Vad gäller din syster kan jag inte uttala mig om hennes chanser att gå fri. I brottmål är det åklagaren som har bevisbördan. Om din syster nekar och säger att hon inte varit medveten om det som skett är det upp till åklagaren att bevisa motsatsen. I brottmål ställs beviskravet högt och råder det oklarheter ska rätten hellre fria än fälla.

Jag kommer dessvärre inte kunna ge dig något tydligare svar då jag inte vet vilka bevis som finns i det här fallet. Jag hoppas ändå att mitt svar gav lite klarhet i hur det generellt sett ser ut med bevisbördan i brottmål.

Vänliga hälsningar,

Isabella Chorell
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (2661)
2021-09-13 Om en lagstiftning hinner upphävas mellan den tiden brottet begicks till det att rättegång hålls, kan man ändå bli dömd?
2021-08-31 Kan en avvikelse från en säkerhetsföreskrift vara brottsligt?
2021-08-31 Vad innebär utom rimligt tvivel?
2021-08-30 Barnpornografi - video

Alla besvarade frågor (95749)