Betalt handpenning och nu har säljaren ändrat sig, vad kan vi göra?
Hej! Vi har länge letat efter rätt kattunge och har nu skrivit ett "avtal om tingning av katt" enligt SVERAKs mall. Avtalet är påskrivet av båda parter och handpenning är inbetald. Nu har säljaren ändrat sig och vill inte längre sälja kattungen. Har hon rätt att dra sig ur köpet och betala tillbaks handpenningen? Vi vill fortfarande ha våran katt och undrar hur vi ska gå till väga. Hälsningar
Lawline svarar
Hej och tack för din fråga.
Det framgår inte av din fråga om säljaren är näringsidkare eller privatperson, så mitt svar kommer kort berörda båda alternativet.
Ni har ingått ett avtal, och säljaren är därför bunden av det. För att se vad som händer i den situation du nu är i måste man gå till Konsumentköplagen (KKöpL) alternativt Köplagen (KöpL), vilka även det avtal ni använt hänvisar till vid tvist. Om den ni köpt katten av är näringsidkare och ni är privatperson så är det konsumentköplagen som är tillämplig, och är ni båda privatpersoner är det köplagen som är tillämplig.
Har du köpt katten av en uppfödare som har ett stamnamn registrerat hos Sverak så är denne mest troligt att räkna som näringsidkare. Då gäller konsumentköplagen, vilket framgår av lagens 1 §.
Enligt Sverak-avtalet (som jag har tittat på) så ska ett leveransdatum för kattungen ha skrivits in. Om säljaren inte slutför affären då och låter er hämta kattungen så är säljaren i dröjsmål med avlämnandet av varan (9 §). Du som köpare kan då hålla inne betalning, kräva att han fullgör köpet (alltså låter er få köpa kattungen) eller häva köpet (10 §). Det som ni verkar vilja i första hand är då att kräva att säljaren fullgör köpet. Säljaren måste enligt 12 § fullgöra om det inte föreligger hinder som han inte kan övervinna. Om fullgörelsen skulle förutsätta uppoffringar som är orimliga behöver säljaren inte fullfölja.
Skulle säljaren inte kunna fullgöra eller meddela att denne inte tänker sälja någon kattunge till er så kan ni häva köpet enligt 13 §. Om säljaren inte levererar någon katt enligt avtalet har ni rätt till skadestånd sålänge dröjsmålet inte beror på något oförutsett hinder som säljaren inte kunde räknat med vid köpet och heller inte skäligen kunde ha undvikit eller övervunnit. Att säljaren helt sonika ångrar sig är inte ett sådant skäl. Det man har rätt till är ersättning för den skada dröjsmålet inneburit.
Skulle säljaren vara en privatperson är det Köplagen som blir tillämplig. Säljarens dröjsmål behandlas i 22 § och ger samma rätt som i KköpL, dvs rätt att hålla inne betalning, kräva fullgörelse eller att häva köpet. Även enligt KöpL kan köparen kräva skadestånd vid dröjsmål. För fullgörelse (23 §) gäller samma regler som i KköpL, dvs att säljaren måste fullgöra om det inte föreligger hinder som han inte kan övervinna. Om fullgörelsen skulle förutsätta uppoffringar som är orimliga behöver säljaren inte fullfölja. Skulle säljaren inte kunna fullgöra eller meddela att denne inte tänker sälja någon kattunge till er så kan ni häva köpet enligt 27 §.
Enligt båda lagarna är det viktiga att ni framställer kraven till säljaren i rätt tid. I KöpL regleras det i 29 § där det står att köparen inom skälig tid måste meddela säljaren att han vill häva eller vill kräva skadestånd. Om köparen häver köpet behöver dock inte särskilt meddelande om att han vill kräva skadestånd lämnas. I KköpL finns samma bestämmelse i 16 §.
Så i första hand får ni kräva att säljaren fullgör köpet. Skulle han inte göra det finns det inte så mycket mer att göra än att häva köpet och ev kräva skadestånd om ni lidit skada. Men förhoppningsvis fullgör säljaren så ni får den kattunge ni så länge letat efter.
Vänligen,