Betalningsskyldighet för räkningar i dödsbo

Hej,

Har jag, som dödsbodelägare, betalningsansvar för räkningar i dödsboet om pengar saknas i boet?

Kan jag få ekonomiska svårigheter om dödsboets betalningar förfaller till inkasso eller kronofogden?

Med vänlig hälsning,

Lawline svarar

Hej och tack för att du valt att ställa din fråga till Lawline!

Arvingar till ett dödsbo blir inte betalningsskyldiga för de skulder som inte kan betalas av dödsboet. Om det inte finns tillräckligt med medel i dödsboet för att betala skulderna ska dessa avskrivas.

Du kommer att få ett brev från Kronofogden som underrättar dig om skulden, vilken inte är personlig för dig utan det är skuld på dödsboet. Skulder går aldrig i arv.

Däremot, är det så att ni som delägare av ett dödsbo redan har delat upp tillgångarna mellan er men det visar sig att det finns en skuld som dödsboet måste betala så blir ni återbetalningsskyldiga till dödsboet. Detta för att så mycket som möjligt av skulden ska kunna betalas, och således så lite som möjligt behöver avskrivas.

Du kommer alltså inte hamna hos Kronofogden för att ett dödsbo där du är delägare inte kan betala kvarblivna skulder.

Hoppas att du fått svar på din fråga!

Med vänlig hälsning,

Ophelia WigströmRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Arvs- och testamentsrätt och Bouppteckning och arvsskifte? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000