Betalningsföreläggande på fordran

Min hyresvärd drog samma belopp (hyran) två gånger under en natt. Jag har givetvis kontaktat de om detta och de sa att de skulle återbetala mig men har fortfarande inte fått tillbaka den extra summan som de drog från mig. Vad ska jag göra för att få tillbaka pengarna från min hyresvärd?

Lawline svarar

Hej,

Tack för din fråga och tack för att du vänder dig till Lawline.


Jag förstår situationen som att din hyresvärd har erkänt att det blivit ett fel och att denne nu har en skuld till dig av samma storlek som hyran.


Ett yrkande om fullgörelse av förpliktelse får prövas av Kronofogdemyndigheten enligt lag (1990:746) om betalningsföreläggande och handräckning. Ett sådant yrkande kan avse betalningsföreläggande, 1 §, ett betalningsföreläggande får avse en penningfordran som är förfallen och förlikning i saken måste vara tillåten, 2 § . Att förlikning i saken måste vara tillåten innebär att det ska vara ett dispositivt tvistemål, vilket ditt ärende är.

En fordran förfaller om inget särskilt är bestämt när borgenären begär betalning, vilket framgår av 1 kap. 5 § Lag om skuldebrev.


Du kan enkelt på Kronofogdemyndighetens hemsida ansöka om betalningsföreläggande.


Hoppas du fick svar på din fråga.

Karl MelinRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Fordringsrätt & exekutionsrätt och Kronofogdemyndigheten? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo