Betalningsansvar för aktiebolags lån såsom borgensman och anställd

2017-12-18 i Skuld
FRÅGA
om man är anställd på ett aktiebolag (en restaurang) och är borgensman till ett lån men inte äger eller har en högre position aktiebolaget och kronofogden då kräver lånet tillbaka eftersom det inte blev återbetalt, måste man som anställd betala det då?faller det på borgens man att betala tillbaka?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Om du har gått in som borgensman för bolagets lån så kan du krävas på det obetalda beloppet i din egenskap av borgensman, men inte i din egenskap som anställd i aktiebolaget. Kronofogden har nämligen ingen möjlighet att kräva anställda på en skuld som aktiebolaget har.

Som borgensman för lånet kan du alltså bli tvungen att betala tillbaka det lån som aktiebolaget tagit.

Du har inte angett vilken typ av borgen du valt att gå i. Är det en enkel borgen kan långivaren kräva dig på återbetalningen först efter att betalningsföreläggande, stämning och konkurs utförts.

Är det istället en proprieborgen, vilken är vanligast vid banklån, kan långivaren kräva dig på pengar så fort aktiebolaget (gäldenären) inte kan betala tillbaka.

Är du istället solidariskt ansvarig tillsammans med andra borgensmän kan långivaren kräva vem som helst på betalning, vilken då har regressrätt gentemot de andra borgensmännen, vilket är en rätt att återkräva deras del av beloppet.

Hoppas du känner att du fått svar på din fråga!

Annie Fällström
Fick du svar på din fråga?
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Skuld (289)
2018-06-15 Borgensåtagande efter att gäldenär avlidit
2018-06-10 Hur gör man för att driva in en skuld?
2018-06-09 Vill ha tillbaka pengar från en vän
2018-05-30 Kan man bevisa att en skuld är betald om personen man lånat pengar från vägrar skriva ett kvitto?

Alla besvarade frågor (55436)