FrågaOFFENTLIG RÄTTParkeringsböter24/01/2016

Betala avgift trots bestridande av parkeringsbot?

Jag har fått en uppenbart felaktig parkeringsbot då jag mottagit SMS biljett som täckte parkeringsperioden. Parkeringsvakternas mobil APP kunde dock inte se detta och jag fick då en bot.

Jag har bestridit ärendet hos polisen och har god dokumentation för min sak.

min fråga är, måste jag enligt lag betala in parkeringsavgiften för att sedan få tillbaks pengarna?

Principiellt betalar jag aldriga bluffakturor, för mig är denna bot samma sak. Är jag enligt lag skyldig att betala in en bot där inget överseelse begåtts? Vad säger lagen?

Lawline svarar

Hej och tack för din fråga!

Du har redan begärt rättelse av boten hos polismyndigheten enligt 8§ Lag (1976:206) om felparkeringsavgift eller bestridit denna enligt 9§ verkar det som. Enligt 7§ i samma lag ska avgiften erläggas även om du tänker bestrida denna. Kolla på boten om det inte står samma sak på den. Det brukar nämligen stå att avgiften ska betalas även om du tänker bestrida denna och att, om det senare visar sig att du har rätt i sak, du får pengarna tillbaka.

Du ska alltså enligt denna lag betala trots att du bestrider boten. 9§ i samma lag fastställer att polismyndigheten ska undanröja betalningsansvaret om den finner att parkeringsanmärkning inte borde ha meddelats eller att den som bestritt betalningsansvar (i detta fall, du) av någon annan anledning inte är betalningsansvarig.

Hoppas du fick den hjälp du eftersökte!

Vänligen,

Ronny HusseinRådgivare
Hittade du inte det du sökte?