Besvarar Lawline skolfrågor?

FRÅGA
En fin vårdag i slutet av april är S ute och går en promenad i stadsparken. Det är ganska mycketfolk ute som, likt S, njuter av vårsolen. I stadsparken befinner sig också L, som är ute på enlöptur. L gillar att lyssna på musik när hon tränar och springer därför med hörlurar där honpå ganska hög volym. Medan hon springer så känner hon plötsligt att hon vill byta låt. L tar därför fram sin mobiltelefon och börjar scrolla i sin spellista. Etersom hon tittarner i sin telefon samtidigt som hon fortsätter springa så ser hon inte att hon börjar närma sig Sbakifrån, som promenerar en bit framför henne på parkvägen. L springer rakt in i S, somdärför får en hård knuff i ryggen och håller på att ramla framlänges. S lyckas precis parera så atthon inte slår i backen och klarar därför av att hålla sig på fötterna. S har dock på sig ett par väldigtdyra märkessolglasögon och när hon knuffas framlänges så ramlar dessa av och landar på dengrusiga parkvägen. L tror däremot inte det är någon större skada skedd eftersom S lyckadeshålla sig på fötter efter krocken. Hon stannar därför inte upp, utan vänder sig bara snabbt om ochsäger "Oj, förlåt" och springer sedan vidare.S blir väldigt arg, dels för att L sprang in i henne, dels för att L så nonchalant baraspringer vidare. Hon börjar därför springa efter L och halkar, förstör hennes dyrabyxor och bryter armen.Kan S få skadestånd av L och i sådana fall för vad?
SVAR

Hej och tack för att du väljer att vända dig till Lawline med din fråga!

Lawline har som policy att inte besvara skolrelaterade frågor. Eftersom din fråga verkar vara sprungen från ett skolarbete kan jag dessvärre inte besvara den. Mitt tips är att du tittar i Skadeståndslagen (1972:207) och funderar över skadeståndsgrundande orsakssamband.

Med vänliga hälsningar

Jonna Johansson
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Skola och utbildning (339)
2021-04-13 Måste en examinator motivera grunden till betyget?
2021-04-11 Hjälp med skoluppgifter
2021-04-08 Är information som en vårdnadshavare har lämnat till skolan sekretessbelagd gentemot den andra vårdnadshavaren?
2021-04-08 Spridning av kränkande film och kränkningar på skolan

Alla besvarade frågor (91351)