Bestämmelser om parkering

2019-02-27 i Trafik och körkort
FRÅGA
Är det olagligt att parkera så nära en annan bil att denne inte kan komma in i sin bil. Bägge bilarna står inom sin ruta men det är endast 3 dm mellan fordonen.
SVAR

Hej,

Tack för att du vänder dig till Lawline.

I trafikförordningen (1998:1276) finns bestämmelserna om hur man får parkera. Transportstyrelsen har sammanställt den viktigaste informationen i en broschyr som finns tillgängligt på deras hemsida (här).

För det första får ett fordon inte stå utanför en parkeringsruta med något hjul. För det andra får ett fordon inte stå så att det hindrar någon annan från att komma in i sitt fordon eller så att det hindrar andra fordon från att komma iväg. Det sistnämnda gäller oavsett om fordonet står inom parkeringsrutan och oavsett om det återstår tre decimeter mellan två fordon.

Om ett fordon är felparkerat kan det komma att flyttas enligt förordning (1982:198) om flyttning av fordon i vissa fall. Det är kommunen, polisen eller Trafikverkets regioner som kan besluta om flyttning, t.ex. om om fordonet har parkerats så att det hindrar trafik eller utgör fara.

Med vänlig hälsning,

Linda La
Fick du svar på din fråga?
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Trafik och körkort (604)
2019-08-23 Från när räknas spärrtiden vid återkallelse av körkort?
2019-08-22 Får man köra i Sverige med ett utländskt körkort? i så fall, hur länge?
2019-08-19 Drar transportstyrelsen in körkortet eller får man en varning och böter?
2019-08-05 Får man köra moped klass I om man har B-körkort?

Alla besvarade frågor (72228)