Besittningsrätt hos föräldrar?

2017-08-01 i FASTIGHETSRÄTT
FRÅGA
Min bror är inneboende i föräldrarnas hus för att vara behjälplig då min far drabbats av sjukdom på ålderns höst. Nu har min far ett långtidsboende och min mor känner sig "hotad" av min bror och har sagt till honom att flytta. Min bror har då sagt: eftersom han varit inneboende mer än 2 år har han rätten att bo kvar.Inga avtal finns och brodern har inte folkbokföringsadress på föräldrarnas adress.Vad gäller? Har han rätten att bo kvar?
SVAR

Hej och tack för att du valt att kontakta Lawline!

Det din bror syftar till är antagligen den så kallade besittningsrätten. Besittningsrätten gäller dock framför allt hyresgäster som har ett andrahandskontrakt gällande hyresrätter. Om andrahandshyresgästen under två år varit bosatt i hyresrätten, kan denne få begränsad besittningsrätt gentemot förstahandshyresgästen. Man kan dock aldrig få besittningsrätt gentemot fastighetsägaren. Din bror har alltså i detta fallet inte besittningsrätt i fastigheten, och kan alltså avhysas om din mor så önskar. Mer om besittningsrätten hittar du här.

Väl mött!

Sofia Nygren
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (2078)
2021-07-31 Överlåtelse av andel i ägarlägenhet
2021-07-31 Får man ge bort en gåva med villkor?
2021-07-30 Får en granne söka upp mig genom att leta information i sopsorteringen?
2021-07-30 Får grannens växter skugga din tomt?

Alla besvarade frågor (94603)