Behovsprövning vid övertagande av bostad

2017-04-09 i Bodelning
FRÅGA
Min fru vill skiljas. Vi bor i en lägenhet där jag har kontraktet. Vi flyttade in gemensamt. Min fru har en 11 årig hemmaboende son. Det kan anses troligt att jag har lättare att ordna ny bostad. Jag undrar över hur stor sannolikhet det är att jag får behålla lägenheten om beslut fattas av domstol. Men bedömning är att min fru troligen får lägenheten, stämmer det?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Reglerna om äktenskapsskillnad och bodelning finns i äktenskapsbalken (ÄktB). Du kan hitta den lagen här.

När makar gör en bodelning efter skilsmässa ska det göras en behovsprövning för att avgöra vem av dom som ska få behålla den gemensamma bostaden (ÄktB 11 kap. 8 §). Behovsprövningen görs utifrån samtliga omständigheter i varje enskild situation. Som du själv uppger i frågan så är t. ex. barn och parternas ekonomiska förhållanden sådant som vägs in. Om en av parterna har vårdnad om barn är det vanligt att den personen får behålla bostaden. Om någon av parterna på grund av personliga och ekonomiska förhållanden har lättare än den andra att hitta en ny bostad brukar det också väga tungt för att den andra parten får behålla bostaden. Andra omständigheter som vägs in i bedömning är makarnas ålder, hälsa och närhet till arbetsplatsen.

Eftersom det ska ske en bedömning i varje enskilt fall med beaktande av alla omständigheter för personerna i fråga, så kan jag inte ge ett definitivt svar på din fråga. Däremot är barns boendesituation och möjligheterna att hitta en ny bostad två viktiga aspekter när frågan avgörs. Utifrån det du berättar är det alltså mycket som talar för att din fru kan få behålla bostaden.

Om ni inte kommer överens om bodelningen i den här eller andra frågor kan det ibland vara bra att ha en jurist med i processen som tar vara på ens intressen. Du kan boka tid med Lawlines jurister här.

Vänliga hälsningar,

Mikaela von Bornstedt
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Bodelning (2832)
2021-07-29 Vad händer med fastigheten om ena sambon går bort?
2021-07-28 Har jag rätt till huset vid en bodelning?
2021-07-28 hur mycket ska man köpa ut sin sambo för vid kortvarig samboförhållande?
2021-07-26 Bodelning med internationella egendomar

Alla besvarade frågor (94346)