Behöver man ett körkortstillstånd för att gå riskutbildningarna?

2020-05-26 i Trafik och körkort
FRÅGA
Hej. Jag fick mitt körkort återkallat i helgen. Körde 123 på 90 väg. Har prövotid. Så som jag har förstått det så kommer det dras in och jag kommer få en spärrtid på några månader. När 2 månader är kvar av spärrningstiden kan körtkortstillstånd beviljas. Och då kan jag genomföra introduktionsutbildningen och de obligatoriska riskkurserna. Men kan jag boka dessa i förväg? Alltså boka kurserna som är obligatoriska utan körkortstillstånd och hoppas på att jag får tillståndet tills det bokade datumet?
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Precis som du säger krävs det att man gör riskutbildningen, del 1 och 2, för att sedan få göra förarproven för B-behörighet. (3 kap. 4a § körkortslagen). Körkortstillstånd krävs för att kunna övningsköra, göra förarproven och få ett körkort utfärdat (3 kap. 1 § körkortslagen).

Det finns inte reglerat i lag om man ska ha ett giltigt körkortstillstånd när man genomför riskutbildningarna. Det verkar istället vara upp till de som anordnar utbildningarna att bestämma om eleverna ska inneha ett giltigt körkortstillstånd. Min rekommendation är därför att du kontaktar de som erbjuder riskutbildningarna på din ort och frågar dem vad de har för krav för att få gå utbildningen.

Med vänliga hälsningar,

Nathalie Ottosson
Fick du svar på din fråga?