Behöver jag ta om mitt körkort helt efter återkallelse på grund av rattfylleri?

2019-07-07 i Trafik och körkort
FRÅGA
Hej! Jag har blivit av med mitt körkort pga rattfylleri. Jag har 2månader kvar av min prövotid, behöver jag ta om mitt körkort helt?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

Om du måste ta om körkortet helt eller ej är beroende av dels om du hade prövotid när det återkallades, dels om spärrtiden var längre än ett år. Om spärrtiden var längre än ett år måste du ta om det helt, dvs. du måste genomföra riskutbildningen och göra kunskapsprov och körprov. Om spärrtiden var kortare än ett år behöver du inte ta om det (jfr 5 kap. 14 § körkortslagen). Som jag förstår det hade du prövotid kvar för körkortet, i det fallet måste du ta om körkortet helt, oberoende av hur lång spärrtid du fick (5 kap. 15 § körkortslagen). Om du hade prövotid kvar vid återkallelsen innebär det att du är tvungen att genomgå riskutbildningen samt utföra kunskaps- och körprov.

Vänligen,

Dennis Lavesson
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
Hallå 1B Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt: nagelsilvia58@gmail.com tack för din förståelse
2019-07-08 10:48
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Trafik och körkort (619)
2019-09-20 Är det dubbelbestraffning att jag fått både böter och fått en spärrtid för körkort?
2019-09-19 Får polisen ta mitt körkort innan jag har blivit dömd för något brott?
2019-09-19 Hur drabbas ägaren till en bil som fotograferas för fortkörning när någon annan kör bilen?
2019-09-13 Får jag parkera överallt där det inte finns någon förbjuden parkering skylt?

Alla besvarade frågor (73009)