Behöver jag skriva testamente till mina barn?

2017-09-24 i Arvsordning
FRÅGA
Hej!Jag är skild och har två barn. Om jag skulle dö, antar jag att mina barn ärver mig? Barnens pappa lever och har god kontakt med sina barn (gemensamma). Problemet är att han har gått i konkurs och därmed har stora skulder. Behöver jag skriva ett testamente för att säkra arvet till mina barn? Min oro består i att mina tillgångar skulle kunna riskera att "går rakt in i " konkursen? Tacksam för svar.
SVAR

Hej, och tack för att du vänt dig till Lawline med din fråga!

Jag tolkar det som att du är skild från barnens pappa och att du inte har gift om dig.

De som kommer att ärva dig när du går bort är dina barn (även kallade bröstarvingar), och de kommer att få dela lika på arvet, Ärvdabalken 2 kap 1 §. Eftersom du har skilt dig från barnens pappa har han ingen arvsrätt när du går bort och du behöver inte oroa dig för att några pengar kommer att gå till hans konkurs. Du behöver alltså inte skriva något testamente för att säkra arvet till dina barn, eftersom de redan har den legala arvsrätten.

Hoppas att du fick svar på din fråga!

Vänligen,

Annie Karlsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Arvsordning (1665)
2021-09-19 Kan min systers barnbarn ärva efter mig?
2021-09-17 Kan man ärva av sin fostermoders halvsyster?
2021-09-15 En överblick av den svenska arvsordningen
2021-09-09 Vem ärver vid mord?

Alla besvarade frågor (95739)