FrågaFAMILJERÄTTBodelning07/12/2024

Behöver bodelning göras?

Hej! Jag och min man funderar på att skilja oss av personliga anledningar, men alltså fortfarande va ett par och leva tillsammans som sambos. Hur funkar det vid skilsmässoansökan?. Vi vill alltså inte göra någon bodelning utan bara inte vara gifta på pappret.

Lawline svarar

Hej!


Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

För att besvara din fråga kommer jag använda mig av äktenskapsbalken (ÄktB).


Tolkning av fråga

Jag tolkar din fråga som att du och din man funderar på att skilja er men att ni fortfarande vill vara ett par och leva som sambos. Ni vill därför inte göra en bodelning utan endast inte vara gifta på pappret längre. Du undrar nu hur detta funkar vid själva skilsmässoansökan.


Svaret på din fråga

Utgångspunkten är att bodelning behöver göras vid skilsmässa (11 kap. ÄktB). Dock behöver ingen bodelning ske om du och din man endast har enskild egendom och ingen av er begär att ta över bostad eller bohag (9 kap. 1 § första stycket ÄktB). Av din fråga omfattas du och din man inte av undantaget från när bodelning inte behöver ske eftersom det inte framgår att ni endast har enskild egendom och ingen av er begär att ta över bostad eller bohag. På så vis kommer en bodelning behöva ske. Alternativet är att ni fortsätter vara gifta för att slippa en bodelning.


Hur en bodelning går till

En bodelning skall som sagt göras vid skilsmässa (9 kap. 1 § första stycket ÄktB). Du och din man råder för er respektive egendom (1 kap. 3 § ÄktB). I en bodelning ingår din och din mans giftorättsgods (10 kap. 1 § ÄktB). Egendom som är giftorättsgods är den egendom som inte är enskild egendom (7 kap. 1 § ÄktB).


Enskild egendom är:

  1. egendom som till följd av äktenskapsförord är enskild,
  2. egendom som en make har fått i gåva av någon annan än den andra maken med det villkoret att egendomen ska vara mottagarens enskilda,
  3. egendom som en make har erhållit genom testamente med det villkoret att den ska vara mottagarens enskilda,
  4. egendom som en make har ärvt och som enligt testamente av arvlåtaren ska vara mottagarens enskilda,
  5. egendom som en make erhållit genom förmånstagarförordnande vid livförsäkring, olycksfallsförsäkring, sjukförsäkring, pensionssparande enligt lagen (1993:931) om individuellt pensionssparande eller sparande i en sådan PEPP-produkt som avses i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2019/1238av den 20 juni 2019 om en paneuropeisk privat pensionsprodukt (PEPP-produkt) som tecknats av någon annan än den andra maken med det villkoret att egendomen ska vara mottagarens enskilda, och
  6. vad som har trätt i stället för egendom som avses i 1–5, om inte annat har föreskrivits genom den rättshandling på grund av vilken egendomen är enskild (7 kap. 2 § ÄktB).

Jag hoppas att du fick svar på din fråga!


Med vänliga hälsningar, 


Amanda Eriksson Rådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Familjerätt och Bodelning? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000