Begränsningar i arbetstidens förläggning

Hej. Jag undrar när jag som arbetar i Butik och Lager tar extra pass av Egen vilja. Finns det någon Lag som gör att jag inte får arbeta mer än 15 dagar i sträck ?

Jag tycker mitt arbete är Oerhört kul och stimulerande. Arbetar ofta 6 dagar i veckan.

Har hört att man inte får arbeta mer än 6 dagar i sträck

Stämmer det ?

/ vänligen. Magnus

Lawline svarar

Hej

Tack för att Du vänder Dig till Lawline!

Arbetstider för arbetstagare regleras i arbetstidslagen (ATL) (1982:673) se här.

Genom ett kollektivavtal som godkänts av en central arbetstagarorganisation får de aktuella reglerna som följer nedan åsidosätts enligt 3 § första stycket ATL. Om Du eller Din arbetsgivare är bunden av ett kollektivavtal gäller villkoren om arbetstidens förläggning i kollektivavtalet före ATL. I 3 § fjärde stycket ATL är arbetstidsvillkor som följer av kollektivavtal dock ogiltiga om dessa innebär sämre villkor för en arbetstagare än EU:s direktiv om arbetstidens förläggning se här.

Du som arbetstagare ska ha minst 36 timmars sammanhängande ledighet under en sjudagars period (veckovila) enligt 14 § ATL och minst 24 timmar veckovila enligt kapitel 2 artikel 5 i EU:s direktiv om arbetstidens förläggning. Den lägsta veckovilan enligt lag är alltså 24 timmar. Du kan således inte jobba mer än 6 dagar i sträck under en 7 dagarsperiod.

Eftersom Du jobbar inom handel är det oftast reglerat i branschens kollektivavtal att Du ska jobba fem dagar per arbetsvecka. Då kan det ibland bli så att Du arbetar onsdag-söndag vecka 1 och måndag-fredag vecka 2, dvs. 10 dagar i sträck men under en fjortondagars period (två beräkningsperioder), vilket är tillåtet.

Hoppas Du fick svar på Din fråga!

Mvh

Ahmet ErcinRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Arbetsrätt och OB-ersättning och övertid ? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo