Begära underhållsbidrag när den andra föräldern tjänar mindre

2017-04-02 i Underhåll
FRÅGA
Hej.Jag har en dotter på snart 13 år som bor varannan helg hos sin pappa sen hon var 6-7 år. Jag har alltid haft barnbidraget. Stått för de mesta kostnaderna och även ansvaret kring skola, aktiviteter osv. Han har inte brytt sig så mycket. Kontakten har alltid skett via hans sambo. Dotterns bonusmamma. De har också gemensamma barn och hon har i princip skött det mesta inkl. min dotter. Nu har jag börjat ledsna på att han slipper allt ansvar då dottern börjar bli stor och kräver mer kostnader. Dessutom bygger jag och min nuvarande man hus vilket betyder mer utgifter. Jag har begärt underhållsbidrag och ska även ta över vårdnaden helt. Detta för att slippa alla irritationer. Nu till min fråga.: Vi har det lite bättre ställt än pappans familj som har 3 barn utöver dottern. De är rosenrasande över detta.Gör jag rätt? De anser att detta är ett bidrag till vårt hus. Får dåligt samvete då underhållsbidrag tydligen inte går via FK. Har jag rätt att begära en summa pengar från en redan utsatt familj?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Jag vill börja med att poängtera en sak som många brukar blanda ihop, och utifrån din beskrivning blev jag osäker på om ni har kvar gemensam vårdnad eller inte. Gemensam vårdnad över barn innebär att man tar beslut tillsammans, men var barnet faktiskt bor har inte med det att göra, utan det är beslut som ni tar tillsammans med barnets bästa i åtanke. Underhållsbidrag är också något ni kommer överens om och innebär att den ena föräldern betalar till den andra föräldern om barnet inte bor så mycket eller alls hos den ena. Tanken är att det ska täcka alla kostnader för barnet, dvs mat, kläder och aktiviteter. Underhållsbidraget baseras på dels kostnader för barnet och dels inkomster hos föräldrarna, så efter en sådan uträkning borde du inte behöva ha dåligt samvete. Jag skickar med en länk om underhållsbidrag påFörsäkringskassans hemsida där det finns avtalsmallar och verktyg för att räkna ut beloppet.

Nu verkar ni inte alls komma överens, så jag skulle råda er att vända er till er kommuns familjerådgivning. Det är gratis! De kan hjälpa er att komma överens om en bra summa och att skriva ihop ett avtal.

Om det trots detta inte går att komma överens är nästa steg domstol.

Vänligen,

Hanna Karlsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Underhåll (1089)
2021-09-08 Föräldrars underhållsskyldighet
2021-09-02 Underhållsskyldighet för omyndiga barn och dess egna barn
2021-08-31 Hur mycket ska man betala i underhåll till utflyttat barn?
2021-08-31 Hur förändras underhållsbidrag då barnet flyttar hemifrån? + Hur beräknas underhållsbidraget?

Alla besvarade frågor (95767)