Barns rätt till arv

2017-06-27 i Arvsordning
FRÅGA
Hej!! Jag gick isär med barnets far 2002 men vi har gemensam vårdnad. Idag är barnet 17 år och hennes far har tagit sitt liv i dagarna? Vad har hon rätt till och inte rätt till? Hennes fars föräldrar är fortfarande i livet. Mvh bekymrad mamma
SVAR

Hej, tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Jag tolkar det som att du undrar vad som händer med arvet efter ditt barns far. Det är alltså detta jag kommer att besvara nedan.

Saknas testamente har faderns barn rätt till hela kvarlåtenskapen
När en person går bort är det i första hand dennes barn som ska ärva (2 kap 1 § Ärvdabalken). Finns inga barn med i bilden är det istället eventuella barnbarn som går in och tar ställning som arvtagare. Det är först i ett sådant skede att varken barn eller barnbarn finns som arvet går vidare till den avlidnes föräldrar (2 kap 2 § Ärvdabalken). Som svar på din fråga har således ditt barn rätt till hela arvet om inte fadern hade ytterligare barn, isåfall delas arvet lika på alla barnen. Även eventuell ny maka har arvsrätt efter fadern men det är dock ingenting som påverkar ditt barn och dennes arv.

Även om testamente finns har faderns barn, som minst, rätt till sin laglott
Finns ett upprättat testamente rubbar det dessvärre ditt barns rätt till hela arvet (jag utgår nu från att eventuella syskon på faderns sida inte finns). Har fadern testamenterat bort sitt arv, eller delar av det, så går denna totala rätt förlorad. Ditt barn kan dock inte göras helt arvslös genom testamente i och med att hen räknas som bröstarvinge. En bröstarvinge kan inte förlora sin rätt att få ut sin laglott, vilket är hälften av arvslotten. Detta innebär alltså att om kvarlåtenskapen efter fadern uppgår till ett värde av 100 000 och ett testamente finns, där det framgår att all kvarlåtenskap ska tillfalla faderns föräldrar, så kan ditt barn ändå få ut 50 000 kronor (7 kap 1 § Ärvdabalken). För att få ut laglotten i en sådan situation krävs dock att ditt barn påkallar jämkning av testamentet (7 kap 3 § Ärvdabalken).

Hoppas att du har fått svar på din fråga!

Med vänlig hälsning,

Jennifer Vestin
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Arvsordning (1644)
2021-08-02 Kan man ärva av sina syskon?
2021-08-02 Ärver jag hela min brors kvarlåtenskap?
2021-07-31 Har styvbarn arvsrätt?
2021-07-31 Se till att syskonbarn inte kan ärva

Alla besvarade frågor (94585)