Barnbarns istadarätt

2016-10-31 i Arvsordning
FRÅGA
HejMin mormor har precis dött och hon hade 4 barn, varav den ena är min mor som också är avliden. Nu undrar jag över vem som får ärva vad. Jag vet att de 3 syskon som är i liv ärver sin mor( min mormor) och jag och min bror ärver vår avlidne mors del. Men nu säger mäklaren att enligt min mors bouppteckning så ärver vår far som var gift med min mor också av mormor. Så det blir att det är vi 3 som ärver vår mors del. Hur kan det komma sig? Är det inte bara den avlidnes barnbarn som ärver? Vår mor har varit död i 29 år och vår far gifte om sig efter att vår mor dog.
SVAR

Hej,

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Frågor om arv regleras i Ärvdabalken (ÄB), se här. Utgångspunkten är att bröstarvingar, dvs. barn, ärver i första hand, 2 kap. 1 § 1 st.ÄB. Arvet delas lika mellan barnen och om det är något av barnet som är avlidet så ärver istället det barnets barn (barnbarn till arvlåtaren), 2 kap. 1 § 2 st. ÄB, detta kallas för "istadarätten".

Din mormors arv ska således fördelas på följande sätt. Först delas arvet upp i fyra lika stora delar varav din avlidne mors tre syskon ärver varsin fjärdedel. Resterande fjärdedel delas upp i tre lika stora delar som du och dina två syskon ärver med en tredjedel vardera.

Eftersom din far inte har istadarätt för din mor så kan han alltså inte ärva hennes mormor.

Jag har i mitt svar utgått från att din mormor inte hade något testamente eller var gift när hon avled. Om något av detta är aktuellt kan arvskiftet komma att bli annorlunda än vad jag beskrivit ovan, du är då välkommen att skicka in en ny fråga med alla omständigheter eller om du vill ha en fullständig utredning kan du använda dig av vår expresstjänst där du är garanterad svar inom 3 dagar eller 24 h beroende på vad du väljer.

Sammanfattningsvis så ska arvet alltså delas lika mellan din mormors fyra barn och eftersom ett av barnen (din mor) har avlidet så träder dennes barn (du och dina syskon) in och ärver i hennes ställe, er far kan inte på denna grund ärva er avlidnes mor del från hennes mormor.

Hoppas detta var svar på din fråga!

Med vänlig hälsning,

Zorba Hållsten
Fick du svar på din fråga?
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Arvsordning (1498)
2020-10-26 Arvsordningen och testamentets påverkan
2020-10-25 Ärver sambo eller syskon?
2020-10-23 Kommer min avlidna systers barn ärva?
2020-10-22 Vad ärver mina barnbarn när jag avlider?

Alla besvarade frågor (85523)