Barnbarns arvsrätt

2016-03-28 i Arvsordning
FRÅGA
hej min farmor gick bort nu o hon har testamenterat till hennes syster och jag går utan arv har jag rätt till att överklaga i tinget eller hur är det tacksam för svar
SVAR

Hej,

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Regler om arvsrätt finner du i Ärvdabalken, se här. Barnbarn har ingen oinskränkt rätt till arv. Det är endast bröstarvingar som har en oinskränkt rätt till sin laglott, oavsett om ett testamente föreskriver något annat.

Det ovan sagda förutsätter dock att barnbarnen inte är bröstarvingar. Enligt ÄB 2 kap. 1 § så är närmaste arvingar till en avliden person dennes barn, de kallas för bröstarvingar. I stycke 2 i samma paragraf anges att om ett barn har dött, så träder dennes barn in och ärver sin avlidna förälders arvslott i stället, dvs. i ditt fall din farmors barnbarn. Detta kallas för att barnbarnen (och dennes barn i sin tur om även barnbarnet avlidit osv) har istadarätt.

Det framgår inte om din pappa lever eller inte. Skulle det vara fallet så har du som barnbarn ingen oinskränkt arvsrätt, då är det endast din pappa som har det och därmed har rätt till arv efter din farmor. Om din pappa istället är avliden träder du in som arvinge i din pappas ställe. Du har då rätt att ärva din avlidne pappas arvslott efter din farmor.

Jag hoppas att detta gav svar på din fråga, tveka inte att höra av dig till oss igen om du har fler frågor.

Melanie Ascough
Fick du svar på din fråga?
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Arvsordning (1495)
2020-10-22 Vad ärver mina barnbarn när jag avlider?
2020-10-22 Får man en del av försäljning av egendom efter en förälders död?
2020-10-22 Hur fördelas giftorättsgodset och arvet?
2020-10-18 Har dottern till min avlidne bror rätt att ärva min faster?

Alla besvarade frågor (85243)