Avtals bundenhet

2017-01-18 i Anbud och accept
FRÅGA
hej. Vi gjorde en affär på en köp och sälj sida på fb och när vi kommit överens om pris och avtalat tid för hämtning så sa säljaren att hon fått högre bud och att hennes sambo ville inte sälja det för det priset vi kommit överens om. läste om ett liknande fall som gick upp i HD. vi har kvar alla meddelande från säljaren.
SVAR

Hej! Din fråga behandlar när ett avtal som binder parterna till vad som avtalats ska anses uppkommit. Bestämmelser kring avtal finns i avtalslagen (AvtL) (här). Inom svensk rätt anses ett bindande avtal uppkommit då en avtalspart angivit ett anbud och den andra avtalsparten accepterat de villkoren som angivits i anbudet. Detta följer av avtalslagens 1 § (här).

Detta innebär att man inte kan ingå ett avtal och därefter backa från detta bara för att man får ett högre bud från en annan. Säljaren måste alltså finna sig i att sälja varan till det avtalade priset till er.

Till detta kommer eventuella bevissvårigheter. Enligt dig har du kvar meddelandena, vilket talar för att du skulle kunna få rätt för dig i det fall att du väljer att ta den här frågan till domstol.

Alfred Wittboldt
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Anbud och accept (342)
2021-08-31 Slutande av avtal
2021-08-19 Vad krävs för att något ska räknas som en tyst accept?
2021-07-31 Har leverantören rätt till att höja priset i efterhand?
2021-07-30 Ändring av pris efter orderbekräftelse

Alla besvarade frågor (95850)