Avtals bundenhet

2017-01-18 i Anbud och accept
FRÅGA
hej. Vi gjorde en affär på en köp och sälj sida på fb och när vi kommit överens om pris och avtalat tid för hämtning så sa säljaren att hon fått högre bud och att hennes sambo ville inte sälja det för det priset vi kommit överens om. läste om ett liknande fall som gick upp i HD. vi har kvar alla meddelande från säljaren.
SVAR

Hej! Din fråga behandlar när ett avtal som binder parterna till vad som avtalats ska anses uppkommit. Bestämmelser kring avtal finns i avtalslagen (AvtL) (här). Inom svensk rätt anses ett bindande avtal uppkommit då en avtalspart angivit ett anbud och den andra avtalsparten accepterat de villkoren som angivits i anbudet. Detta följer av avtalslagens 1 § (här).

Detta innebär att man inte kan ingå ett avtal och därefter backa från detta bara för att man får ett högre bud från en annan. Säljaren måste alltså finna sig i att sälja varan till det avtalade priset till er.

Till detta kommer eventuella bevissvårigheter. Enligt dig har du kvar meddelandena, vilket talar för att du skulle kunna få rätt för dig i det fall att du väljer att ta den här frågan till domstol.

Alfred Wittboldt
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Anbud och accept (305)
2020-11-30 Vad innebär anbud?
2020-11-30 Vad innebär en accept?
2020-11-20 Kan en säljare ändra priset på en vara innan köp?
2020-11-01 Innebar mitt telefonsamtal med en blocket-spekulant ett bindande avtal?

Alla besvarade frågor (86900)