FrågaKÖPRÄTTÖvrigt08/01/2018

Avtalad uppsägningstid vid distansköp

Hej!

Vid en period för snart ett år sedan så fick vi problem med vår tv. Samtidigt ringde en säljare från bredbandsbolaget varpå jag frågade om det fanns möjlighet att få testa detta. Min uppfattning var att detta skulle gå bra, att det bara skulle vara en månads uppsägningstid. Vi ville inte binda fast oss för länge då vi inte visste om TVn skulle fungera bättre med annan leverantör.

När jag sedan i September inte är nöjd och vill säga upp avtalet så meddelas jag att det är 12 månaders uppsägningstid. Jag begär att få in röstinspelningen dvs. vårt avtal men detta går inte att frambringa. Dock meddelar personen på deras reklamationsavdelning att dom ändå anser att ett avtal kan styrkas på grund av det låga priset samt att dom har skickat ett avtal per post, detta kan jag inte hitta någonstans bland mina brev.

Min fråga är således huruvida detta avtal faktiskt gäller? Jag tror inte jag är intresserad av att processa, då det är för lite pengar, men vore ändå intressant att veta hur juridiken kring detta fungerar för framtiden.

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänt dig till oss på Lawline med din fråga!

I Sverige har vi så kallad avtalsfrihet, vilket i korthet innebär att man får avtala om vad man vill så länge det inte strider mot tvingande lagstiftning. Ett avtal behöver alltså inte vara skriftligt och undertecknad för att vara gällande; ett muntligt avtal gäller på samma sätt som ett skriftligt och det behöver inte vara inspelat för att vara bindande.

Det svåra med muntliga avtal är dock att det är svårt att bevisa att ett sådant avtal har ingåtts. I civilrättsliga tvister så är det nästan alltid den som påstår något som också måste bevisa att det är så. Med andra ord, den som påstår att ett avtal har ingåtts har bevisbördan för det påståendet. Det anses vara lättare att bevisa att något har hänt, än att något inte har hänt.

Det finns dock en del lagar som är framtagna för att skydda vissa avtalsparter. I den här situationen är du konsument och det finns lagstiftning som är till för att skydda konsumenter, eftersom de anses vara en svagare avtalspart än näringsidkaren. Skyddande konsumentlagar är tvingande till konsumentens förmån. Det innebär att ett avtal mellan näringsidkare och konsument, som strider mot lagen och som är till konsumentens nackdel, inte gäller. Avtal som strider mot lagen men som är till konsumentens fördel kan dock vara gällande.

Av din fråga framgår att du har beställt något till din TV från bredbandsbolaget. Jag utgår från att det är ett abonnemang av något slag. Det framgår att du har beställt detta över telefon, varför Distans- och hemförsäljningslagen är tillämplig. Enligt denna lag har du 14 dagar på dig att ångra dig, en så kallad ångerfrist. Om du har beställt en vara så gäller ångerrätten från och med den dag du mottog varan. Om du har beställt en tjänst (vilket du verkar ha gjort i det här fallet) börjar ångerfristen löpa från och med den dag då avtalet ingicks. Alltså förenklat uttryckt, från och med den dag du sa ja i telefonen.

Om man exempelvis blivit lurad att ingå ett avtal över telefon, inte förstod att man ingick ett avtal över telefon eller kanske inte ens ingick ett avtal över telefon ska man bestrida den första fakturan man får. Om företaget står fast vid att man är bunden vid sitt avtal är det de som måste bevisa att avtalet har ingåtts på det sätt som de påstår. Om man betalar fakturan kan det ses som att man har accepterat den och alltså bekräftat att man har ingått avtalet.

Av din fråga tolkar jag det som att du har betalat åtminstone en faktura samt även använt dig av tjänsten. Denna slutsats drar jag eftersom du skriver att det var ett år sedan du pratade med säljaren i telefonen. Därför går det tyvärr inte att hävda att avtalet inte har ingåtts, eller åberopa ångerfristen på 14 dagar.

Frågan är istället huruvida avtalet omfattar en bindningstid på 12 månader eller inte. Här handlar det i princip enbart om vad företaget kan bevisa. Om de har en ljudfil där du ingår avtalet och där de har informerat om bindningstiden så kommer det att gälla även om de inte spelar upp den för dig i nuvarande skede. Likaså om de kan styrka att de har postat avtalet till din folkbokföringsadress, så är det troligt att en domstol skulle anse att du har mottagit det eller i vart fall ha haft möjlighet att motta det.

Allmänna reklamationsnämnden har prövat fall där konsumenten har ansett att de inte ska vara bundna av sin bindningstid, eller där bindningstiden varit oskäligt lång. I ett fall, ARN 2016-08890, ansåg ARN att 30 månader var oskäligt lång bindningstid men att 24 månader var okej. I fallet ARN 2009-3977 ansåg ARN att företaget inte kunde styrka att avtalet omfattade en särskild bindningstid, så därför fick konsumenten säga upp avtalet omgående.

Gemensamt för de fall där konsumenten inte ansetts ha varit bunden av någon uppsägningstid är att företaget inte har kunnat styrka att en särskild uppsägningstid avtalats. Det är därför svårt att avgöra hur stor chans du skulle ha till framgång i just ditt fall, utan att sätta sig in i de särskilda omständigheterna.

Om du är säker på att ingen uppsägningstid har nämnts vid telefonsamtalet samt att du inte har fått några avtal hemskickade till dig, så är min rekommendation att du protesterar mot den påstådda uppsägningstiden och kräver att få se bevis för detta. Att föra argumentationen att du inte ingått ett avtal över huvud taget blir dock svårt, med hänvisning till mitt resonemang ovan.

Om du vill ha vidare hjälp i ärendet så är du välkommen att maila mig, så slussar jag dig vidare till vår juristbyrå. Annars får jag önska dig stort lycka till!

Med vänlig hälsning,

Edith GrundinRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Köprätt och Övrigt? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo