Avtala om längre uppsägningstid än LAS erbjuder

Hej, jag har fått ett anställningsavtal med 6 månader uppsägningstid för bägge parter, vilket är förmånligt för mig om företaget av någon anledning behöver säga upp mig, men det är en nackdel för mig om jag skall söka nytt jobb i framtiden, jag förväntas då normalt vara tillgänglig efter max tre månader. Vad säger lagen om jag skriver på, kan jag lämna bolaget innan de avtalade 6 månaderna eller sitter jag fast?

Mvh T.

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Har man inte anställningsavtal så gäller Lagen om anställningsskydd (LAS). I vanliga fall gäller alltså en månads uppsägningstid enligt 11 § LAS. Däremot kan man avtala bort lagen om det är till arbetstagarens fördel enligt 2 § andra stycket LAS.Om du nu skriver på detta avtal så kommer dock 6 månaders uppsägningstid att gälla för båda parter då längre uppsägningstid objektivt sett är mer fördelaktigt för arbetstagaren. Även om det i vissa fall kan kännas som en nackdel för dig så har längre uppsägningstider inte ansetts inskränka arbetstagarens rättigheter.

Däremot så kan du försöka prata med din chef och se om ni kan ändra avtalet så att uppsägningstiden blir kortare så det inte uppstår problem om/när du vill byta jobb.

Hoppas du fick svar på din fråga!
Med vänliga hälsningar,

Marcus KarlssonRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Arbetsrätt och Uppsägning och avskedande ? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000