Avtala om kortare uppsägningstid gällande inneboende i hyresrätt

2019-02-19 i Hyresavtal
FRÅGA
Hej! Jag kommer att vara inneboende i ett rum i en hyresrätt. Jag och min hyresvärd har tillsammans kommit fram till att två månaders ömsesidig uppsägningstid känns bra. Är det möjligt för oss att skriva ett sådant kontrakt eller kommer det ändå falla på hyresrättslagen om att jag som hyresgäst har 3 månaders uppsägningstid och hyresvärden 1 månad? Tacksam för svar!
SVAR

Hej!

Tack för att du har vänt dig till Lawline med din fråga.

Jag tolkar din fråga som att du kommer att bo som inneboende i en hyresrätt och att du och din hyresvärd är överens om att ni vill ha en uppsägningstid på två månader åt båda hållen. Du undrar nu om denna överenskommelse kommer att vara giltig.

Regler om hyra finns i 12 kap jordabalken, som till vardags brukar benämnas hyreslagen. För hyresavtal på obestämd tid gäller enligt 12:4 hyreslagen en uppsägningstid på tre månader om inget annat har avtalats. Hyreslagen innehåller, gällande hyra av bostad, skyddslagstiftning till förmån för hyresgästen. Hyreslagen är tvingande till hyresgästens (i detta fall din) fördel, vilket betyder att det inte går att avtala om sådant som försämrar hyresgästens rättigheter.

I din situation betyder detta att er överenskommelse om en uppsägningstid på två månader endast kommer gälla om du skulle säga upp avtalet, då det är till din fördel. Om din hyresvärd skulle säga upp hyresavtalet kommer den i hyreslagen uppställda uppsägningstiden på tre månader att gälla.

Har du fler frågor är du välkommen att höra av dig!

Med vänliga hälsningar,

Lovisa Lundgren
Fick du svar på din fråga?
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Hyresavtal (1184)
2019-07-15 Vad händer om man inte avtalat om förlängning av hyrestid?
2019-07-10 Vad krävs för att hyra ut enligt privatuthyrningslagen?
2019-07-09 Uppsägningstid av hyresrätt
2019-07-04 Vad händer med hyresavtalet om hyresvärden avlider?

Alla besvarade frågor (71168)