Avtal via mail

2017-10-27 i Anbud och accept
FRÅGA
Hej, om man skickar avtal och bilagor fram och tillbaka via mail (med mail som är kopplat till rätt bolag och en person som har en position att kunna besluta om avtal) och tillslut så accepterar den ena parten den andres förslag. Kan man då anse att man har ett juridiskt bindande avtal som är hållbart vid eventuell tvist?mvh Bo
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Den svenska avtalsrätten bygger på att ett avtal är ingått om det föreligger ett anbud och ett accept. Ett avtal kan ingås muntligt såväl som skriftligt (ex e-mail), även fast det senare är att föredra ur bevishänseende. I ert fall är ett avtal ingått så länge det är tydligt vad som ingår i anbudet och tydligt vad som accepteras, dvs t.ex. en viss tjänst eller vara för x antal kronor.

För tydlighetens skull rekommenderar jag dock att ett avtal sammanställs utifrån mailkonversationens innehåll och att det, i sin helhet, accepteras av motparten, för att motverka en eventuell tvist om vad som faktiskt är avtalat.

Med vänlig hälsning

Anton Olenius
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Anbud och accept (342)
2021-08-31 Slutande av avtal
2021-08-19 Vad krävs för att något ska räknas som en tyst accept?
2021-07-31 Har leverantören rätt till att höja priset i efterhand?
2021-07-30 Ändring av pris efter orderbekräftelse

Alla besvarade frågor (95782)