Avstående av egendom vid bodelning

2017-07-13 i Bodelning
FRÅGA
Hej!Jag och min fru har efter sju års äktenskap nu gemensamt ansökt om skilsmässa. Vi har inte skrivit på något äktenskapsförord. Min fru har sparade pengar men ingen fast inkomst. Jag har fast inkomst men få sparade pengar. Jag vill inte sätta henne i någon slags knipa och vill inte ha några av hennes pengar. Är det möjligt att avsäga sig pengar vid bodelningen eller "måste" jag ta av hennes sparade kapital?MVH
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Som du säger så ska en bodelning göras vid äktenskapsskillnad enligt 9 kap 1 § äktenskapsbalken(ÄktB). I bodelningen ska makarnas giftorättsgods ingå, 10 kap 1 § ÄktB. Alltså ska inte enskild egendom ingå. En makes egendom är giftorättsgods i den mån den inte är enskild egendom enligt 7 kap 1 § ÄktB. I 7 kap 2 § kan vi se vad som är enskild egendom. Makar eller blivande makar kan t.ex. göra egendom enskild genom äktenskapsförord enligt 7 kap 3 § ÄktB.

Makarna har en viss avtalsfrihet vid bodelningen och kan således själva avgöra hur delningen ska ske. Denna avtalsfrihet inskränks dock av 13 kap 1 § ÄktB som stadgar att ”en make får inte vid bodelning till skada för sina borgenärer låta enskild egendom ingå i bodelningen eller, på annat sätt än som anges i denna balk, avstå egendom som skall ingå i bodelningen.”

Alltså får du inte avstå egendom om du t.ex. har skulder till andra borgenärer som skulle ta skada av att du avsäger dig egendom vid bodelning.

Hoppas du fick svar på din fråga och ställ gärna följdfrågor om det är något mer du undrar över!

Gustaf Åleskog
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Bodelning (2838)
2021-08-01 Egendom som träder i stället för annan egendom
2021-08-01 Vad ingår i bodelningen?
2021-07-31 Påverkas den kritiska tidpunkten vid skilsmässa av betänketid?
2021-07-31 Finns det kvar en giftorätt om man inte genomför en bodelning efter skilsmässa?

Alla besvarade frågor (94587)