Avstående av arv till förmån för efterlevande make

Hej!

Jag undrar om man kan häva ett beslut där en man(han är inte min far) fått sitta i orubbat bo efter min mor pga jag tyckte synd om han. Min mor gick bort för 18 år sedan och efter det har jag inte haft någon relation med mannen mer än telefonsamtal då och då eftersom jag bett om album och lite annat från min mor och morföräldrars sida. Han är inte samarbetsvillig. Nu är han gammal och har egna barn så har han rätten på sin sida att ge allting till sina barn när han går bort pga att vi mammas barn skrev detta papper till boutdelningen? Jag och mina bröder har minnen där som vi önskar få vara kvar hos oss.

Tack på förhand!

Mvh Karin.

Lawline svarar

Hej! Tack för din fråga!

Så som jag uppfattar det så har du och dina syskon avstått arvet efter er mamma till förmån för hennes efterlevande make. Detta innebär att ni enligt 3 kap. 9 § Ärvdabalken ärver er mamma först efter maken avlidit. Du och dina syskon erhåller en så kallad efterarvsrätt. Efterarvsrätten räknas ut som en kvotdel, en procentsats, som du och dina syskon har rätt till efter maken avlidit. Den efterlevande make har ingen rätt att genom testamente bestämma över egenomdom ska tillfalla er, 3 kap. 2 § st. 1 Ärvdabalken. Istället har du och dina syskon rätt att få er del av kvarlåtenskapen innan de slutligen fördelas mellan mannens egna barn.

Med vänlig hälsning,

Lawline RådgivareRådgivare
Public question details image

Tjänster till fast pris *

Behöver du hjälp med Arvs- och testamentsrätt och Särkullbarn? Vi hjälper dig till fast pris!

Testamente2995 kr

Upprättande av testamente (max 2 sidor) som skickas till dig som PDF. Inkluderar upp till 30 minuters konsultation via mail och/eller telefon.

Betala medKlarna Logo
* Samtliga fastprisärenden hanteras av en jurist och inkluderar även en telefonavstämning