FrågaARBETSRÄTTUppsägning och avskedande 18/06/2015

Avslutande av provanställning

Hej,

Mitt namn är Petra och har klantat mig lite.

Jag och min fästman har köpt en fastighet och sökte mig vidare från mitt tidigare arbete pga att dom flyttat verksamheten från Stockholm till Östersund... Så kände mig lite stressad och tackade ja till en tjänst med otroligt dålig ersättning.

Kontraktet är kort och det står ingenting om uppsägningstid (provanställning, Tim) men när jag frågade sa hon "en månad brukar vi säga".

Idag får jag ett samtal om ett annat jobb där ersättningen är 6000:- mer i månaden och är mer passande till min yrkeskompetens. Dock vill de att om jag nu blir aktuell (har varit och träffar dom för intervju redan men ska ut och träffa kund) påbörjar min anställning omgående.

När jag googlat och hör med de andra anställda har dom sagt upp folk (provanstl, Tim) med kort varsel och känner mig inte benägen att vara trogen till något som kan "brytas" från deras sida. Dock är det ju en introduktion nu och förstår att arbetsgivare gärna inte vill betala ut introduktion när de inte fått utnyttja arbetskraft. Så om det så skulle vara att ni säger att en månad är vad som gäller trots att det inte står skriftligt kanske jag kan erbjuda att inte ta emot ersättning för min närvaro(?) är det lagligt/möjligt från deras sida(?)

Jag behöver verkligen vara snabb nu med byte av jobb så jag har hunnit fått en tillsvidareanställning tom när vårt nybyggdslägenhet är färdigt och lånevillkoret måste gå igenom!

Kollektivavtal- unionen och akademikerförbund, bemanning båda.

Lawline svarar

Hej!

Tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga.

En provanställning är en visstidsanställning som efter prövotiden (max sex månader) kan övergå i en tillsvidareanställning. Om inget annat avtalats kan både arbetsgivaren och arbetstagaren avsluta en provanställning i förtid (6 § 3 st. lagen om anställningsskydd). Detta betyder att en arbetstagare kan avsluta sin provanställning omedelbart. En arbetsgivare måste däremot underrätta arbetstagaren två veckor i förväg innan anställningen upphör (31 § 1 st.). Dock så kan en uppsägningstid för provanställning avtalas. I ditt fall tycks inget avtalats i kollektivavtal om att prövotiden inte får avbrytas i förtid och inte heller hade någon uppsägningstid för provanställningen avtalats, varför det är lagens regler som gäller. Du har sålunda rätt att avsluta din provanställning omedelbart och utan att ange skäl.

Vänliga hälsningar,

Katarina AnderssonRådgivare