Avslöja hemlighet om otrohet

2017-02-12 i STRAFFRÄTT
FRÅGA
Kan man anmäla någon som har sagt att en person har varit otrogen till den personen som den andra personen i fråga har varit. T. Ex jag har fått veta att en person har varit otrogen mot sin fästman med min kompis, kan jag då berätta det för hennes fästman utan att det är ett brott? Anonym
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

För att någonting skall klassas som ett brott krävs det att det är straffbelagt enligt lag, den s.k. legalitetsprincipen. Situationen du beskriver är inte förbjudet och därav inget brott. Du kan dock inte anmäla personen i fråga (eftersom det inte heller är straffbart att vara otrogen) utan enbart berätta för den det berör.

Vänligen,

Alexandra Teorell
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (2661)
2021-09-13 Om en lagstiftning hinner upphävas mellan den tiden brottet begicks till det att rättegång hålls, kan man ändå bli dömd?
2021-08-31 Kan en avvikelse från en säkerhetsföreskrift vara brottsligt?
2021-08-31 Vad innebär utom rimligt tvivel?
2021-08-30 Barnpornografi - video

Alla besvarade frågor (95746)