Avdrag för begravningskostnader
Maken och jag har två gemensamma barn och han två barn till från tidigare äktenskap. Om han dör före mig har de rätt till 25% när skulder m.m. är betalda. Resterande tillfaller mig om jag förstått allt rätt? Några till frågor.
1. Får avdrag för begravningskostnader göras innan arvet fördelas?
2. Jag har privat sparat till pension i mitt namn på ett kompletterande konto, ett vanligt som jag för över pengar månadsvis på. Vad händer med dessa?
Lawline svarar
Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.
Regler om arv och arvskifte finns i Ärvdabalken (1958:637).
Regler om bodelning pga ena makens död finns i Äktenskapsbalken (1987:230).
Det som du konstaterat gällande arvfördelningen (25 % vardera till din makes tidigare barn) och att resterande (25 % vardera för era gemensamma barn) tillfaller dig med fri förfoganderätt, dvs. rätt att göra i princip vad som helst med arvet, förutom att testamentera bort det eller att ge bort en för stor del i gåva. Detta förutsatt att inget annat har testamenterats (3 kapitlet 1 § Ärvdabalken).
1.Avdrag för begravningskostnader
Nödvändiga kostnader för begravning är prioriterade och tas upp i bouppteckningen (20 kapitlet 4 § Ärvdabalken). Bouppteckningen görs innan arvskifte kan ske, varför begravningskostnaderna således räknas bort innan övrig fördelning av arv (20 kapitlet 1 § Ärvdabalken).
2.Privat pensionssparande
Vid en bodelning med anledning av ena makens död ska den rätt till pension som den efterlevande maken har pga pensionssparavtal enligt lagen (1993:931) om individuellt pensionssparande inte ingå i bodelningen (10 kapitlet 3 § Äktenskapsbalken).
I övrigt ska tillgångarna och skulderna antecknas sådana som de var när dödsfallet inträffade (20 kapitlet 4 § Ärvdabalken).
Jämkningsregeln i Äktenskapsbalken
Det kan även tilläggas att efterlevande make alltid kan välja att använda sig av jämkningsregeln i Äktenskapsbalken, som innebär att efterlevande make ges möjlighet att välja huruvida bodelning efter dödsfallet ska äga rum eller ej (12 kapitlet 2 § Äktenskapsbalken). Så kan vara fallet om efterlevande make är mer förmögen än den avlidne, och det därmed är mer fördelaktigt för denne att var och en behåller sin egendom.
Vänliga hälsningar,