Avbrytande av provanställning
Fick tillsvidareaställning inom kommun i 6 mån, och nu efter 3mån får jag beskedet att dom inte kommer att omvandla tillsvidareanställningen till fast anställd. Jag ifrågasatte varför?. Fick till svar att han va rädd för min "frekventa frånvaro"?. Förklarade för honom att jag varit hos tandläkaren ,en gång på introduktion med min son samt en heldag för bonussonen som tog studenten. Frågan är nu, kan man bli nekad fast anställning för att jag har varit på dessa saker, och för att han TROR att jag kommer fortsätta vara borta mycket.
Lawline svarar
Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
I mitt svar utgår jag ifrån att anställningen var en provanställning som avsågs att övergå till en tillsvidareanställning efter 6 månader. Jag utgår också ifrån att arbetsgivaren inte är ansluten till ett kollektivavtal.
Provanställning
En provanställning är en tidsbegränsad anställning, men syftet är att den ska övergå till en tillsvidareanställning. Syftet är alltså att arbetsgivaren ska få möjlighet att pröva att anställa arbetstagaren i en viss befattning för att kunna bedöma om en tillsvidareanställning är lämplig eller inte. Huvudregeln är att en provanställning inte får vara längre än 6 månader, men avvikande reglering kan förekomma i vissa kollektivavtal. När 6 månader har gått, övergår provanställningen i en tillsvidareanställning. (6 § lagen om anställningsskydd)
Avbryta en provanställning i förtid
En arbetsgivare kan avbryta provanställningen när som helst under provtiden, dock är arbetsgivaren alltid skyldig att lämna besked om detta till arbetstagaren 2 veckor i förväg. Om arbetstagaren är med i en facklig organisation ska dessutom arbetstagaren meddela denna organisation att provanställningen kommer att avbrytas i förtid. Arbetsgivaren är inte skyldig att uppge skälen till att provanställningen avbryts i förtid, vilket gör en provanställning till en osäker anställningsform. Dock får inte en provanställning avbrytas i förtid av skäl som är diskriminerande, exempel på grund av arbetstagarens kön, sexuella läggning eller etnicitet. ( 31 § lagen om anställningsskydd)
Sammanfattningsvis
En arbetsgivare kan alltså hänvisa till skäl avseende den personliga lämpligheten, ekonomiska eller organisatoriska förändringar när en provanställning avbryts i förtid. Däremot får arbetsgivaren inte hänvisa till skäl som kan anses vara diskriminerande. Skälet för avbrytande var, i det fall du beskriver, att arbetsgivaren var oroad över närvaron. Detta torde utgöra ett skäl som hänför sig till den personliga lämpligheten, förutsatt att det inte rör sig om diskriminering.
Vill du ha mer rådgivning eller hjälp av en jurist?
Då kan du vända dig till vår telefonrådgivning eller boka tid med en jurist
- Boka tid med en jurist för 1699 kr/h, ring oss på 08-533 300 04 och välj knappval 1.
- Gratis telefonrådgivning, ring oss på 08-533 300 04 och välj knappval 2.
Vänligen,