Avbruten förlovning, vem behåller ringarna?

2019-06-18 i Gåva
FRÅGA
Ett par som är sambo planerar att gifta sig. De förlovar sig. Mannen betalar sin egna förlovningsring, halva kvinnans förlovningsring samt kvinnans vigselring. Kvinnan betalar halva sin egna förlovningsring (mannen betalar resten). Paret separerar innan de gifter sig. Har mannen rätt att behålla vigselringen och hans egna förlovningsring (som har kvitto på att han själv har köpt) ?
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

I mitt svar utgår jag från att vigselringen var tänkt som en gåva till kvinnan.

Först kan konstateras att mannen utan tvekan har rätt att behålla sin egen förlovningsring, den har han ju köpt till sig själv. När det kommer till kvinnans vigselring blir det, för frågan om vem som har rätt att behålla den, avgörande om gåvan fullbordats eller inte.

En muntlig utfästelse (vilket jag antar att det är fråga om i ert fall) om gåva i lös sak som avses i gåvolagen t ex en ring är nämligen utan verkan tills att gåvan har fullbordats, 1 § gåvolagen.

Gåvan är fullbordad först när den kommit i gåvotagarens besittning, 2 § gåvolagen dvs när mannen överlämnat den till kvinnan. Om vigselringen ännu inte har överlämnats till kvinnan är gåvan således inte fullbordad. Under de omständigheter som du beskrivit ovan skulle man även kunna se det som att gåvan varit villkorad på så vis att den inte fullbordats före dess att paret vigts.

Detta innebär att mannen, förutsatt att gåvan inte fullbordats, har rätt att behålla både sin förlovningsring och kvinnans vigselring.

Vänlig hälsning!

Emilia Skantsi Flood
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
Hallå22 Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt: nagelsilvia58@gmail.com tack för din förståelse
2019-06-18 21:18
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Gåva (545)
2019-07-02 Kan man återkalla en fullbordad gåva?
2019-07-02 Hej, jag ska överlåta min del av bostadsrätt till min sambo. Hur går jag tillväga?
2019-07-01 Kan man ge bort fastighet som gåva samtidigt som gåvotagaren ska ta över en del av lånen på fastigheten?
2019-06-30 Går det att ge bort sina aktier som gåva?

Alla besvarade frågor (71313)