Auktionsfirma diskriminerande i sin säljsvägran?

2017-11-04 i OFFENTLIG RÄTT
FRÅGA
Om man är kund hos en auktionsfirma, som spärrar en trots man fick en "varning" och man ej gjorde något mot den, och deras personal agerar diskriminerande mot en som person och det känns kränkande varje gång de pratar med en n'r man är där, att man nästan skäms inför andra kunder och övriga personal, för att de får en verka oansvarig osv, vad kan man stämma de för? Då de spärrat en och trots att de borde veta de gjort fel,verkar de försöka rättfärdiga detta vidare med något jag ej förstår, det är ytterst orättvist och det har lett till förluster för mig när jag ska bjuda på saker som jag planerat men inte kunde pga spärren.De är i en slags "maktätllning" pga de är ovanliga på de auktionerna och man blir som kund tvingad stå ut med saker som man inte ska, då det är orättvist.De var så otrevliga för några år sedan också, ledningen verkar inte bry sig mer än att stå vid sina anställda oavsett vem är felande.Vill gärna stämma de , vet ej vad mer än tex kränkning?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline!

I Sverige har vi ett grundlagsskydd mot diskriminering som innebär att ingen får neka dig någon tjänst enbart pga kön, etnicitet, etc. (1 kap. 2 § femte stycket regeringsformen). Om du anser att du blivit utsatt för detta kan du vända dig till diskrimineringsombudsmannen.

Företag som är i dominerande ställning får inte säljvägra (2 kap. 7 § konkurrenslagen). Detta innebär att de har en mycket stor del, oftast över 60 %, av marknaden för just de produkter som säljs där. Detta är ett högt krav och o du har möjlighet att skaffa dessa produkter på annat håll, t.ex. genom annan auktionsfirma, är de inte i dominerande ställning och har rätt att vägra dig sina tjänster, såvida det inte är diskriminering enligt grundlagen. Om du anser att de är dominanta och inte får vägra dig sina tjänster rekommenderar jag att du kontaktar en jurist för att se över möjligheterna till en anmälan. Vi på Lawline erbjuder juristhjälp, klicka här för mer info.

Hoppas det besvarar din fråga. Tveka inte att höra av dig till oss igen nästa gång du har en juridisk fråga!

Vänliga hälsningar,

Samuel Karlsson
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (1329)
2021-09-23 Hur länge finns uppgifter kvar i belastningsregistret?
2021-09-22 Ofullständig fråga
2021-09-20 Vart ska man vara folkbokförd vid studier på annan ort?
2021-09-16 Kan jag överklaga en bot för en studentbiljett som jag fått fast jag är student?

Alla besvarade frågor (95951)