Att fastställa belopp för underhållsbidrag

2019-08-31 i Underhåll
FRÅGA
Min dotters fd man vägrar att uppge sin bruttoinkomst för beräkning av underhåll. Vad ska hon göra för att få tag på rätt belopp? Kan man gå till Tingsrätten och begära att dom fastställer storleken på underhållet?
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till oss på Lawline.

Föräldrar är underhållsskyldiga för sina barn som huvudregel fram tills barnet fyllt 18 år, se 7 kap. 1 § Föräldrabalk. Underhållsbidraget ska bland annat betalas av en förälder om denna inte varaktigt bor tillsammans med barnet, 7 kap. 2 Föräldrabalk. Underhållsbidraget kan antigen bestämmas genom avtal mellan föräldrarna eller genom dom.

Det innebär att din dotter i förevarande situation kan väcka en fastställelsetalan i tingsrätten om underhållsbidragets storlek. Då är det istället upp till domstolen att fastställa hur stort belopp din dotters fd man ska betala i underhåll. Om den fd mannen då efter att beloppet har fastställts struntar i att betala underhållsbidraget så kan din dotter vända sig till Kronofogdemyndigheten för att driva in underhållsbidraget, då domen utgör en exekutionstitel, se 3 kap. 1 § 5 p. Utsökningsbalken.

Med vänlig hälsning,

Jennifer Jalaho
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
AA99Hallå Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt E-post: nagelsilvia58@gmail.com
2019-09-02 13:57
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Underhåll (839)
2019-09-15 Hur länge har ett barn rätt till underhållsbidrag?
2019-09-01 Hur länge har man underhållsskyldighet till sina barn?
2019-08-31 Underhållsbidrag till barn
2019-08-31 Underhåll till barn, ena partern bor i utlandet

Alla besvarade frågor (72978)