Att återkalla ett erkännande

2020-06-10 i Trafikbrott
FRÅGA
Hej! Jag blev stoppad av polisen då jag körde min a-traktor. Det var någon som mött mig och ringt dem och sagt att jag kört för fort. De körde då ikapp mig och tog epan på beslag. Däremot har de inga bevis på att jag kört snabbare än 30. Råkade dock försäga mig lite och nämna något om hur snabbt den går. Går det att ta tillbaka det "erkännandet"? Är misstänkt för olovlig körning. Jag pendlar varje dag till skolan, 3 mil fram och tillbaka så är beroende av mitt am-kort. Det går inga bussar och mina föräldrar kan inte köra mig. Har även ansvar över ett par hästar som jag också behöver körkortet för att ta mig till. För att slippa bli av med körkortet och betala böter eller Iaf något av det, hur ska jag gå tillväga på bästa sätt? Neka till brott och överklaga? Mvh
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Regler kring hur ett erkännande ska behandlas regleras i rättegångsbalken (RB).

En rättegång om olovlig körning hanteras som ett brottmål. Det betyder att ett erkännande inte är "bindande" för domstolen. Att ett erkännande inte är bindande innebär att man inte automatiskt fälls av domstolen för att man erkänner. Det är även fritt att återkalla sitt erkännande (35 kap. 3 § RB).

Om du väljer att återkalla ditt erkännande så kan domstolen ändå ta med i sin bedömning att du tidigare under processen erkände, men det är troligtvis inte tillräckligt för en fällande dom utan annan bevisning i övrigt.

Om du skulle bli fälld i tingsrätten kan du överklaga domen till hovrätten inom tre veckor från det att domen meddelades.

Sammanfattningsvis kan du alltså återkalla ditt erkännande. Det innebär dock inte nödvändigtvis att du inte kommer att fällas för olovlig körning, men dina utsikter för en friande dom kan bli bättre. Om du skulle fällas i tingsrätten så kan du överklaga domen till hovrätten.

Hoppas detta gav svar på din fråga

Med vänlig hälsning

Axel Helgesson
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Trafikbrott (1079)
2021-01-25 Är det möjligt att dömas för olovlig körning trots avsaknad av teknisk bevisning?
2021-01-17 Rattfylleri och olovlig körning
2021-01-16 Vad är straffet för rattfylleri
2021-01-15 Får minderåriga dricka alkohol medans jag kör bil?

Alla besvarade frågor (88449)