Återkallelse av accept på nätet

Hej,

Jag tittade på Tradera på en lördag (2 månader sen) bledrade i fordon sida på min iPad när min mobil ringde. Jag låg min iPad på bordet och skulle svara, min son tog min iPad med detsamma och råkade trycka med fingret på skärmen innan jag kunde ta bort iPaden från honom . Efter min samntal på mobilen skulle jag titta på tradera igen och såg att min son genom att trycka på skärmen bjöd han på en bil av mistag . Jag e-postade en mail till säljaren 2 minuter efter jag komm på vad är som har händ och förklarade att jag är inte interesserade av att köpa bilen . På måndag kontaktade jag tradera och förklarade händelsen ...tradera skulle kontaktats säljaren . Efter 2 veckor fick jag e-post meddelande från säljaren att det var ingen annan som bjöd på bilen och jag måste betala annars han ska gå hela vägen med detta arende. Jag kontaktade honom igen och snällt förklarade att det var ett mistag att bjuda på bilen ( en gammal bil ) men han svarade inte. På Tradera finns inte nogån ånger knapp som man kan

ta bort en bjud så jag kunde inte anulera bjudet med detsamma . Jag fick i fredas kallelse till Tingsrätt i Götebor angående detta och är väldigt ledsen att denna manen ( säljaren ) har gått så lång med detta .

Jag har aldrig haft problem med polisen har aldrig varit på domstol eller Tingsrätt och vet inte vad ska jag göra angående detta. Min avsikt var aldrig att köpa en gammal bil ( jag har 2 bilar ) men jag blir indragen i detta . Jag skulle uppskatta eran hjälp & rådgivni

Lawline svarar

Hej och tack för att du valt oss på Lawline!

I och med att saken redan tagits till domstol så kommer jag att ge råd om vilken typ av argumentation som kan vara till din nytta.

I Avtalslagens 7 § står det att om man återkallar ett anbud eller svar, innan anbudet eller svaret kommit personen tillhanda, är detta ej gällande. Med andra ord, om din återkallelse kommer säljaren tillhanda samtidigt eller innan själva svaret så är svaret ej gällande. Vidare i 39 § beskrivs ''re integra'' regeln vilket betyder att även om återkallelsen är senare så kan svaret ändå vara ogiltigt så länge ''saken är orörd''. Alltså om du gav ett svar (i detta fall bjöd på bilen) och din återkallelse var för sen, kan det ändå bli ogiltigt enligt 39 § i och med att saken var orörd och svaret inte inverkat på säljarens handlande.

I och med att du skrev ett mail så snabbt till säljaren är chansen stor att personen har tagit del av din återkallelse i alla fall samtidigt som han tog del av ditt svar (bjudningen), och därmed förstått att du inte menade att bjuda. Dessutom, med ditt snabba svar och att säljaren inte agerat förrän 2 veckor efter din återkallelse så borde det falla under ''re integra'' regeln, alltså att ditt svar har inte inverkat på säljaren och därmed kunde du återkalla under tiden svaret inverkat på köparen.

Jag hoppas det här hjälpte! Om du vill ha mer rådgivning av en yrkesverksam jurist rekommenderar jag att du bokar en tid här.

David ZandianRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Avtalsrätt och Anbud och accept? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000