Återkallat körkort på grund av rattfylleri

Jag fick blåsa och hade 0,20 i utandningsluften. Har fått körkort indraget ETT ÅR pga detta. Det som hände är att jag var på middag hos min gramne, drack en öl till maten och en två tre SMÅ groggar. Sista drack jag vid 21,30tiden.

Åkte hem, sov hela natten, åt frukost, kände efter.. Ingen bakfylla eller annan påverkan.. Då var klockan 10.00 dagen efter! Åkte iväg till affären.. Vart stoppad, fick blåsa.. Positiv! Tilläggas kan att jag har gjort en gastric bypass, och har hypoglucemi, en "avig" diabetes.. (har för mycket insulin och FÖR LITE socker.. Alltså ingen energi.. Normalt setg så borde kroppen förbränt den gansla lilla mängden alkohol på den tiden, ca 13 timmar..? Kanske sjukdom påverkst? Jag har social fobi, åker bara egdn bil, jag bor 1.5 mil från allting.. Behöver min bil! Är det verkligen rätt att dom tar mitt körkort ett år för detta! Har ju imte medvetet lört på fyllan. Skötsam, egen fastighet, men LÅÅÅÅNGT till affären.. Hjälp !

Tack

Lawline svarar

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Transportstyrelsen kan bland annat besluta om att återkalla ett körkort om man har gjort sig skyldig till rattfylleri, grovt rattfylleri eller grov vårdslöshet i trafik (se 3 § körkortslagen). Gränsen för rattfylleri är 0,2 promille alkohol i blodet (eller 0,1 milligram alkohol i utandningsluften). Spärrtiden för den som har gjort sig skyldig till rattfylleri är som lägst ett år (5 kap 6 § körkortslagen)

Istället för en spärrtid kan du ansöka om körkort med villkor om alkolås (se 16 § körkortslagen). Ett sådant villkor gäller i ett eller två år och börjar räknas från den dag man tar del av en godkänd ansökan. Ansökan om alkolås måste ges in till Transportstyrelsen senast inom fyra veckor från det att sökanden getts tillfälle att yttra sig inför ett slutligt beslut om återkallelse.

Det finns också en möjlighet att sätta ner spärrtiden under lägsta gränsen om man har synnerliga skäl. Vid denna prövning görs hen helhetsbedömning av den samlade utredningen. I denna beaktas bland annat körkortshavarens personliga förhållanden och hänsyn tas till bland annat sådana omständigheter som behov av körkort (se RÅ 1988 ref. 78). I förarbetena sägs att om domstol vid straffrågans behandling satt ned påföljden, bör avgörandet i den frågan - om trafiksäkerhetssynpunkter inte talar i motsatt riktning - kunna vara vägledande även för bedömningen av körkortsfrågan. Som situationer där undantaget skulle kunna tillämpas nämns körning som innebär kort flyttning av fordon på gård, parkeringsplats etc.

Att du har fått en spärrtid om 1 år är alltså vad lagen säger, då du gjort dig skyldig till rattfylleri och är därmed den lägsta spärrtiden för rattfylleri. Alternativen som du har är att ansöka om alkolås, eller att du vid synnerliga skäl kan få spärrtiden nedsatt.

Om du vill ha mer rådgivning så kan du ringa vår kostnadsfria telefonrådgivning på 08-533-300 04.

Vänligen,

Jennie AnderssonRådgivare
Public question details image

Tjänster till fast pris *

Behöver du hjälp med Offentlig rätt och Trafik och körkort? Vi hjälper dig till fast pris!

Körkortsärende4995 kr

Gäller ett yttrande eller överklagande. Du skriver själv under och skickar in yttrandet eller överklagandet. Vill du hellre bli företrädd av Lawline? Vänligen klicka här.

Betala medKlarna Logo
* Samtliga fastprisärenden hanteras av en jurist och inkluderar även en telefonavstämning