Återkallande av körkort vid trafikbrott

2020-05-06 i Trafikbrott
FRÅGA
Hej. Min fru körde 34 km för fort och polisen drog hennes körkort på plats. Det var en avfartsväg från motorväg där hastighetsgränsen va 90, sedan 70 och sedan 50 km/h skyltarna står väldigt tätt så man hinner knappt reagera på att det blir 50. Det var rusningstrafik och hon låg mitt emellan 2 bilar. Den bilen bakom låg hemskt nära så hon kunde inte bromsa in snabbt, då hade den kört över henne. Man kan säga att alla körde i samma hastighet defenitift gjorde bilen / bilarna framför henne det, men det var hon som blev stoppad lite längre fram. 84 km på 50- sträcka. Nu till frågan, hur länge kan hon bli av med körkortet? Jon har inga anmärkningar de senaste 10 åren. Tack på förhand. Mvh
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Återkallande av körkort vid trafikbrott

Om du gör dig skyldig till vissa brott och förseelser kan Transportstyrelsen återkalla ditt körkort. Polisen kan omhänderta ditt körkort direkt på plats vid trafikbrott. Även Kustbevakningen, Tullverket och åklagare får ta sådana beslut.

Du har fått ditt körkort återkallat på grund av fortkörning. Ett körkort kan bli indraget i det fall man överskrider den tillåtna hastighetsgränsen, se 5 kap. 3 § körkortslagen. Av förarbeten till lagen framgår att ett överskridande av 30 km/h, på en väg med högre hastighet än 30 km/h är av den art att det kan bli fråga om återkallelse av körkort.

Efter återkallandet sker, skickar polisen inom 48 timmar ditt körkort och beslutet om omhändertagande till Transportstyrelsen. Polisens beslut kan tyvärr inte överklagas, (8 kap 1 § körkortslagen). Glöm inte att man dock alltid har rätt att lämna sina synpunkter i ett yttrande innan de tar ett beslut.

Spärrtid

Om ditt körkort återkallas så bestäms en spärrtid (5 kap 6 § körkortslagen). Spärrtiden är den tid som ditt körkort ska vara återkallat. Tiden börjar gälla från den dag polisen omhändertog ditt körkort och framåt. Tiden anges i månader från 1 till 36 månader. Hur lång tid du blir utan körkort beror på trafikbrottet, ditt behov av körkort och hur du tidigare har uppträtt i trafiken. Har din fru inte några tidigare anmärkningar är detta alltså till fördel när spärrtiden bestäms.

Vid en samlad bedömning är det alltså svårt för mig att säga en exakt hur länge ditt körkort kommer vara indraget. Vanligtvis vid en överträdelse på en 40km/h väg eller mer är spärrtiden 2 månader. Exakt vilken tid som gäller för dig kommer du få reda på av beslutet om omhändertagande.


Hoppas det var svar på din fråga

Vänligen

Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Trafikbrott (1094)
2021-03-04 Vad är straffet för olovlig körning?
2021-02-28 Ogiltigförklaras teoriprov vid körkortsingripande?
2021-02-28 Kan jag bli straffad och hamna i belastningsregistret för att ha kört utan körkort?
2021-02-28 hastighetsöverträdelse under prövotid

Alla besvarade frågor (89909)