FrågaSTRAFFRÄTTÖvrigt09/08/2014

Åtalspreskription

Vid vilken tidpunkt börjar åtalspreskriptionstiden löpa om den faktiska tidpunkten för brottet inte kan utredas? Är det vid den tidigaste tidpunkt som brottet kan ha begåtts enligt utredningen eller vid den senaste tidpunkt som brottet kan ha begåtts enligt utredningen? Det förefaller mig, om bevisbördan i brottmål ska vila på åklagaren, som att det måste vara den tidigaste möjliga tidpunkten för brottet - annars blir det ju den tilltalade som måste bevisa att preskription inträtt. Om t ex preskriptionstiden är 2 år och en myndighet år 2012 konstaterar att ett brott begåtts som man år 2010 hade konstaterat inte hade begåtts då - sker åtalspreskription då år 2012 eftersom det inte går att bevisa att brottet begåtts efter 2010 - eller sker åtalspreskription år 2014 eftersom den misstänkte inte kan bevisa att brottet begåtts före 2012?

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline!

 Frågan om när preskriptionstiden för att väcka åtal börjar räknas beror, som så ofta inom juridiken, på omständigheterna. Det finns inget entydigt svar på när ett brott har ansetts begåtts men jag ska försöka reda ut hur man ser på några olika typer av brott.

I Brottsbalken 35 kap (https://lagen.nu/1962:700#K35P1S1), finns regler kring hur lång preskriptionstiden är för olika brott. Enligt 4 § räknas preskriptionstiden från det att brottet fullbordats.

Om en person örfilar en annan person anses brottet fullbordat vid själva slaget, men det är inte alltid så enkelt att veta när ett brott fullbordades. Ett exempel på detta är rättsfallet NJA 1900 s. 53 då preskriptionstiden för förtal via brev räknades från den dag då adressaten mottog brevet, och inte från den dag då det skickades.

Det ska understrykas att även ett fullbordat försök, förberedelse eller stämpling till brott som aldrig fullbordats räknas hit.

I vissa fall fortsätter ett brott att begås även efter att det har fullbordats, exempelvis om man olovligen låser in någon under en längre tid, i sådant fall räknas åtalspreskriptionen från den tidpunkt då personen släpps ut.

Men det finns mindre klara exempel, om en person exempelvis olovligen tar en lokal i bruk, kan det vara svårt att avgöra om preskriptionstiden räknas redan från själva tagandet av lokalen eller om den fortsätter löpa under tiden som lokalen nyttjas. Detta har flera gånger diskuterats och är en mycket svårbedömd fråga. 

Det kan också vara så att man genom brottslig handling under längre tid fullbordar flera brott och då kan under vissa förutsättningar så kallad successiv preskription tillämpas.

 Jag förstår din sista fråga så här: ett brott begicks år 2010 men då kunde man inte bevisa att brottet begåtts. Först år 2012 kunde man bevisa brottet som skedde 2010. Preskriptionstiden är två år och din fråga är om den börjar räknas 2010 eller 2012.

 Lite förenklat kan man säga att avgörande är när det fullbordades. Om brottet fullbordades år 2010 och preskriptionstiden har passerat så går det inte längre att åtala brottet. Om brottet däremot fortfarande pågick under 2012 förlängs alltså preskriptionstiden. Denna fråga är mycket svår att svara på utan att ha mer information om själva brottet, om du känner att jag har missförstått din fråga får du gärna höra av dig igen.

 Hoppas du känner dig nöjd med svaret,

 Vänligen, 

Lawline RådgivareRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Straffrätt och Övrigt? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo