Arvsrätt vid makes bortgång som har särkullbarn

2017-03-29 i Arvsordning
FRÅGA
Hej!Jag har nyligen gift mig med en man som inte har barn. Då jag har barn sedan tidigare har vi några funderingar. Vad händer med hans ägodelar om jag skulle gå bort? Skulle mina barn då få ärva hans egendom också? Vi vill inte skriva äktenskapsförord, men han vill ju då inte ifall jag skulle gå bort att mina barn ärver hans saker som han tagit med sig in i vårt förhållande. Vilket sätt är bäst?
SVAR

Hej!

Tack för att du ställer din fråga till Lawline.

Om din man avlider före dig kommer du att ärva hela hans kvarlåtenskap eftersom ni är gifta, se ärvdabalken 3 kap. 1 § här. När du sedan avlider ska hälften av ditt dödsbo gå till din mans släktingar, det vill säga din mans föräldrar, syskon eller syskonbarn beroende på om sådana finns eller om de finns, lever, vid din bortgång. Det innebär att du inte har full äganderätt över den egendomen som du ärvt från din man utan endast fri förfoganderätt, vilket gör att du inte kan testamentera bort hans kvarlåtenskap du ärvt. Detta regleras i ärvdabalken 3 kap. 2 §.

Om du skulle avlida före din man, kommer dina barn att anses vara så kallade särkullbarn. Det innebär att de alltid har rätt att få ut sin arvslott, eller minst laglott (hälften av arvslotten) när du avlider, medan din man ärver resterande del. Din mans egendom kommer sedan inte att ärvas av dina barn när han avlider, och dina barn har då redan fått ut sitt arv efter dig när du avled (under förutsättning att de inte avstår sitt arv efter dig vid tiden för din bortgång, se ärvdabalken 3 kap. 9 §).

Jag hoppas att detta gav någon ledning till ett svar på din fråga, och om du har ytterligare funderingar rekommenderar jag dig att kontakta en jurist som är specialiserad på familjerätt som kan hjälpa just er på rätt sätt så ni känner er trygga.

Vänligen

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Arvsordning (1639)
2021-07-29 Betydelsen av adoption vid arv
2021-07-28 Min son har avlidit, vem ärver honom?
2021-07-28 Den legala arvsrätten.
2021-07-21 Vilka har rätt till arv efter en ogift person?

Alla besvarade frågor (94369)