Arvsrätt och bouppteckning för halvsyskon

2017-11-10 i Arvsordning
FRÅGA
Hej!Undrar om jag som är halvsyster till en bortgången har någon rätt att på något sätt ärva halvsystern. Jag har tyvärr ingen kontakt med min biologiske pappa som är far till halvsystern. Måste jag inte kallas till boupptecknings alla fall. Hon avled sista augusti i år.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

Frågor om arv regleras i ärvdabalken (ÄB).

Har du rätt till arv som halvsyster?
Din arvsrätt som halvsyster beror lite på övriga familjerelationer som din halvsyster har. När din halvsyster har avlidit ska hennes arv i första hand tillfalla hennes barn (2 kap. 1 § ÄB), eller om hon var gift, hennes efterlevande partner (3 kap. 1 § ÄB).

Om din halvsyster varken var gift eller hade några barn tillfaller arvet den andra arvsklassen som i första hand består av hennes föräldrar (2 kap. 2 § stycke 1 ÄB). Har någon av föräldrarna avlidit får syskonen ta denna delen av förälderns lott (2 kap. 2 § stycke 2 ÄB), vilket även gäller halvsyskon i förhållande till halvsyskonets förälder (2 kap. 2 § stycke 3 ÄB).

Ska du som halvsyster kallas till bouppteckningen?
Bouppteckningen ska ske senaste tre månader efter dödsfallet som huvudregel (20 kap. 1 § ÄB). Det är dödsbodelägarna som ska kallas till bouppteckningen (20 kap. 2 § ÄB). Dödsbodelägare är de som är legala arvingar, alltså de som har rätt att ärva (18 kap. 1 § ÄB). Återigen är alltså svaret beroende av din halvsysters övriga familjerelationer.

Hoppas att svaret gav dig lite hjälp på traven!

Vänliga hälsningar

Josefine Björling
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Arvsordning (1667)
2021-09-23 Vem ärver min bror?
2021-09-22 Om jag dör innan mina föräldrar, är det då min fru eller mitt barn som kommer ärva?
2021-09-19 Kan min systers barnbarn ärva efter mig?
2021-09-17 Kan man ärva av sin fostermoders halvsyster?

Alla besvarade frågor (95862)