Arvsrätt från morföräldrar

2016-12-23 i Arvsordning
FRÅGA
Min far lever och var gift med min mor fram till hennes död hon min mor dog före mormor. Nu undrar jag om min far har rätt att sälja av allt efter mina morföräldrar (jag växte upp hos dem) och ta pengarna utan att ge mig något minne eller pengar helst minnessaker? Jag är ett av tre levande helsyskon.
SVAR

Hej, tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Om jag tolkat din situation rätt har du idag en levande far, 2 levande helsyskon, en avliden mor och avlidna morföräldrar. Ifall din mor dog innan hennes föräldrar har du och dina syskon rätt att ärva dina morföräldrars egendom enligt 2 kap. 1 § 2st. ärvdabalken. Din far har ingen legal arvsrätt efter dina morföräldrar.

Annat är läget om dina morföräldrar har testamenterat sin egendom till din far, då har han rätt att göra vad han vill med egendomen och du har inte rätt till någon del av den, trots att du vuxit upp hos dina morföräldrar. På annat sätt än genom ett testamente från dina morföräldrar kan jag inte se hur din far har kommit över egendom från dina morföräldrar på laglig väg. Utan ett testamente bör som sagt du och dina syskon ärva dina morföräldrar enligt den legala arvsordningen i ärvdabalken.

Lämna gärna en kommentar ifall du tycker att något var oklart i mitt svar!

Med vänlig hälsning,

Jonas Wester
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Arvsordning (1552)
2021-01-22 Krävs testamente för att mitt barn ska ärva mig framför kvarlevande make?
2021-01-21 Vad händer om min pappa gifter sig innan han dör?
2021-01-19 Arvsrätt vid adoption
2021-01-18 Blir barnbarn arvingar om de inkluderas i arvlåtarens sista vilja?

Alla besvarade frågor (88420)