Arvsordning och istadarätten

Hej!

Jag har en fråga angående vad som gäller för bröstarvingar. Jag har en syster och om jag har förstått Ärvdabalken rätt så är vi bröstarvingar efter min mor vilket i så fall innebär att bröstarvingarna ärver hälften var av min mors kvarlåtenskap när hon går bort om jag förstått det rätt. Inget testamente är skrivet. Min syster har 2 barn. Tyvärr så gick min syster bort 2010 så då undrar jag hur arvet efter min mor skall fördelas den dag min mor går bort.

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Regler om arvsrätt finns i ärvdabalken (ÄB).

När ett arv ska fördelas och inget testamente finns utgår man från den s.k. legala arvsordningen. Arvsordningen är uppdelad i tre olika arvsklasser där bröstarvingar ingår i den första arvsklassen och därmed ärver först (2 kap. 1 § ÄB). En princip som är tillämplig i den första arvsklassen är istadarätten, vilket innebär att barn träder i avliden förälders ställe.

När din mor dör kommer alltså du få ärva hälften av kvarlåtenskapen då du är primär bröstarvinge (precis som du själv har förstått det hela). I din fråga beskriver du att din syster har gått bort och hennes del av arvet kommer därför att delas på hennes två barn enligt den ovan nämnda istadarätten. Din systers barn kommer alltså få vars 1/4 av kvarlåtenskapen.

Observera att detta svar är förutsatt att det inte finns någon make till din mor som är inblandad. En efterlevande make ärver nämligen före gemensamma bröstarvingar (3 kap. 1 § ÄB).

Tveka inte att höra av dig till Lawline igen om du har fler frågor eller funderingar!

Vänliga hälsningar,

Melina TrydegårdRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Arvs- och testamentsrätt och Arvsordning? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo