Arvsordning och arvsklasser

2015-02-18 i Arvsordning
FRÅGA
Min pappa gick bort för en tid sedan och jag och mina syskon blir arvingar antar jag?Pappas mamma sätter rejäla käppar i hjulen och skäller och skriker att jag inte inkluderar henne i vad som sker just nu. Har jag någon laglig skyldighet att be henne om lov innan jag t ex adressändrar för att kunna ta del av posten till dödsboet?Vi har nämligen inte en vidare god relation och jag får ta mycket skit för att hon verkar tro att jag är ute efter något. Jag bryr mig inte ett dyft om prylar eller pengar, jag vill bara att saker ska gå rätt till och att vi inte missar något.
SVAR

Hej, och tack för din fråga.

Jag beklagar din pappas bortgång. Det stämmer bra att du och dina syskon (både helsyskon och ev halvsyskon på din pappas sida om sådana finns) blir arvtagare.Det framgår av Ärvdabalken 2 kap. 1 § att bröstarvingar tillhör första arvsklassen. Du skriver inget om huruvida din pappa var gift vid tiden för sin bortgång, men jag har tolkat din fråga som att så inte är fallet. (Det påverkar inte svaret, men kan påverka tidpunkten när ni får ut arvet).

Din pappas mamma ärver inte sin son. Föräldrar ingår i andra arvsklassen och ärver enbart om det saknas bröstarvingar eller avkomlingar till bröstarvingar, dvs barn eller barnbarn, barnbarnsbarn etc (se Ärvdabalken 2 kap. 2 §). Så eftersom det finns bröstarvingar efter din pappa har din pappas mamma ingen arvsrätt. Hon ingår alltså inte i dödsboet, och du har ingen legal skyldighet att be henne om lov eller ens informera henne för att få adressändra eller något annat som rör dödsboet och skiftet av det. Hon har heller ingen rätt att bestämma hur arvet ska skiftas och fördelas eller liknande.

Vänligen,

Alexandra Wikner
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Arvsordning (1453)
2020-08-13 Vem har rätt till arv?
2020-08-12 Har halvsyskons barn arvsrätt?
2020-08-12 Vem har rätt till arv när efterlevande make avlider?
2020-08-12 Vem ärver min pappa?

Alla besvarade frågor (82781)