Arvsordning, makar med särkullbarn och syskon?

2019-12-22 i Arvsordning
FRÅGA
En man utan barn som är gift sedan många år vars fru har barn sedan tidigare. Hur blir arvsgången? Dör han så ärver frun och sitter i orubbat bo, men hur blir det om frun dör först? Vem ärver mannen? Han har syskon i livet. Är det hans syskon som ärver allt?
SVAR

Hej, tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Då mannen och kvinnan är gifta ärver de varandra med fri förfoganderätt (3:1 ÄB) vid den enes bortgång. Det finns ett undantag till denna och det är om den maken som avlider har barn sedan tidigare (särkullbarn) vilket är situationen i din fråga. Om kvinnan går bort först har hennes barn rätt att få ut sin laglott direkt och behöver inte avvakta tills mannen går bort. De kan välja om de vill begära ut sin del direkt vid sin mammas bortgång eller om de vill avvakta till fördel för mannen och vänta till även han är borta. Mannens arvingar är hans syskon och ja, de ärver och delar på hans andel. (Syskonen ärver när det varken finns barn eller föräldrar kvar i livet).

Om mannen skulle dö först ärver hans fru allt med fri förfoganderätt, när hon sedan går bort ärver mannens arvingar (hans syskon) hans del, denna del kan hon inte testamentera bort till exempel då hon inte har full äganderätt.

Med vänlig hälsingar

Lisa Olsson
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Arvsordning (1368)
2020-03-31 Har jag rätt till arvet efter min farbror?
2020-03-30 Make ärver före gemensamma barn
2020-03-30 Möjlighet att testamentera bort bröstarvinges del i arv
2020-03-30 Kan min före detta man ärva mig "indirekt" om ett av våra gemensamma barn går bort?

Alla besvarade frågor (78647)