Arvsordning i familj med särkullbarn

Hej! Har två frågor om arv. Vi är gifta och har två barn var , inga gemensamma. Min man äger en firma (aktiebolag) varav hälften av den har han fått i gåva av sin far som enskild egendom. Vi äger huset gemensamt. Hur fördelas arvet på huset när en av oss dör och hur fördelas arvet på firman om min man dör? Bör vi teckna livförsäkringar med korsvist ägande och äktenskapsförord? Tack på förhand!

Lawline svarar

Hej!
Tack för din fråga.
När en make avlider sker först och främst en bodelning, där parets giftorättsgods fördelas mellan makarna. Giftorättsgods är egendom som inte är enskild egendom, se äktenskapsbalken (ÄktB) 7:1. Ett exempel på giftorättsgods är erat gemensamma hus, samt den hälft av din makes firma som inte är enskild egendom. Giftorättsgodset läggs samman, och efter ev. skulder har dragits av, delas det på hälften, se ÄktB 11:1-3. Ena hälften går till den efterlevande maken och den andra hälften utgör tillsammans med enskild egendom, den avlidna makens kvarlåtenskap. Kvarlåtenskapen ska fördelas genom arv. Observera att även den del av firman som är enskild egendom ingår i kvarlåtenskapen.

Det är något missvisande att tala om hur enstaka egendom fördelas i arv, eftersom det egentligen rör sig om egendomsmassor. Vilken egendom som ingår i arvet kommer att bero på vilken egendom som den avlidna makens sida erhåller genom bodelningen. Anta att ni genom bodelningen kommer fram till att vardera sida ska ha t.ex. 1 miljon var. Då är det inte säkert att huset delas på hälften, utan det kanske är mest praktiskt att den eftelevande maken behåller hela huset. Beroende på vad huset är värt kanske efterlevande make i sådant fall inte får något annat i bodelningen eller till och med får lösa ut den avlidna makens sida. Vilken egendom som ingår i en avliden makes arv beror alltså till stor del på bodelningen.

Oavsett vilken egendom som ingår i kvarlåtenskapen, har den avlidne makens barn (som inte är era gemensamma, dvs. de är särkullbarn) alltid rätt att få ut sitt arv direkt när deras förälder avlider, se ärvdabalken (ÄB) 3:1. Finns inget testamente, kommer alltså den avlidne makens barn att ärva hela kvarlåtenskapen. Särkullbarnen kan dock välja att avstå sitt arv till förmån för den efterlevande maken, se ÄB 3:9. Detta innebär att efterlevande maken ärver allting, och särkullbarnen får "vänta" på sitt arv tills även efterlevande make har avlidit.

Syftet med ett äktenskapsförord är att viss egendom inte ska ingå i en bodelning (vilket alltid sker när äktenskapet upplöses, antingen genom skilsmässa eller när ena maken avlider). Om din make t.ex. inte vill att du ska få ta del av ena hälften av hans firma, kan äktenskapsförord vara att rekommendera, förslagsvis kombinerat med ett testamente där han föreskriver vem som ska ärva firman. Genom en livförsäkring kan ni säkerställa att en viss summa pengar utfaller till efterlevande make då ena maken avlider. Genom ett testamente kan ni förordna t.ex. att efterlevande make ska ärva den avlidna maken. Särkullbarnen har dock alltid rätt att få ut minst sin laglott, dvs. hälften av kvarlåtenskapen.

ÄB hittar du https://lagen.nu/1958:637
ÄktB hittar du https://lagen.nu/1987:230

Vänligen

Amanda HarryssonRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Arvs- och testamentsrätt och Arvsordning? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo