Arvsordning enligt 2 kap ÄB

2019-09-24 i Arvsordning
FRÅGA
hej! Jag är pappa till 2 vuxna barn. En av dem gick bort för en tid sedan och var ej gift och hade inga barn. Min fråga är: Vem är arvtagare?
SVAR

Hej och tack att du vänder dig till Lawline!

Först och främst beklagar jag sorgen.

På grunda av att din fråga gäller arvsordning och arvsrätt blir ärvdabalken (ÄB) tillämplig lag. Av lagens andra kapitel framgår det vem som har arvsrätt efter den avlidne om inget testamente enligt 10 kap ÄB är upprättat, vilket jag i fortsatta framställning utgår ifrån.

I 2 kap 1 § ÄB återfinns den första arvsklassen som består av den avlidnes bröstarvingar, dvs. barn. Har den avlidne några barn kommer alltså de i förta hand att få ärva. På grund av att du nämner att din son inte har några barn och inte heller är gift går man således vidare till den andra arvsklassen i 2 kap 2 § ÄB som utgörs av den avlidnes föräldrar. Av lagrummet stadgas att föräldrarna efter den avlidne har rätt till hälften var av arvet och om någon av föräldrarna har avlidit kommer arvlåtarens syskon (alltså den andra brodern plus eventuellt andra syskon) att dela den förälderns lott, 2 st.

Sammanfattningsvis är det du som förälder, tillsammans med din sons mor eller eventuellt hennes barn som kommer att ärva din son till 50 % vardera.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Med vänliga hälsningar,

Isabelle Nordin
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
DHallå Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt E-post: nagelsilvia58@gmail.com
2019-09-25 11:04
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Arvsordning (1255)
2019-10-20 Rätt för barn till arvinge att träda i hans eller hennes ställe som arvtagare om arvingen avlidit.
2019-10-20 Vem ärver om man inte har barn eller är gift?
2019-10-16 Har halvsyskon rätt till arv?
2019-10-16 Kan en svärfar ärva en lägenhet utomlands?

Alla besvarade frågor (73826)