Arvsordning
Hej!Min pappa A dog för en vecka sedan. Jag undrar nu hur hans arv ska fördelas enligt ärvdabalken? Hans egendom uppgår till ett värde av 600 000 kr. Han är inte gift, men har följande släktingar.B, som är hans dotter. Hon har 2 barn, som heter D och E. C var hans son, men dog för två sedan. C har två barn som heter F och G. Och sist min pappas mamma H. Tacksam för svar.Med vänliga hälsningar
Lawline svarar
Hej och tack för din fråga!
Regler om hur arvet ska fördelas hittar du i Ärvdabalken (ÄB). Jag utgår i mitt svar från att det inte finns något testamente.
Det finns tre olika arvsklasser som avgör i vilken ordning man som arvinge får ta del av arvet. Den avlidnes barn, även kallade bröstarvingar, tillhör den första arvsklassen och ärver alltså i första hand, 2 kap. 1 § ÄB. Om den avlidne inte har några avkomlingar får man gå vidare till den andra arvsklassen vilken består av den avlidnes mor och far, samt syskon och syskons avkomlingar, 2 kap. 2 § ÄB. Om det inte finns några arvingar vid liv i den andra arvsklassen får man slutligen gå till den tredje arvsklassen, alltså den avlidnes mor- och farföräldrar samt deras barn, 2 kap. 3 § ÄB. Kusiner har ingen legal arvsrätt, 2 kap. 4 § ÄB.
Eftersom A hade två barn ska dessa alltså ärva i första hand. Av den totala kvarlåtenskapen på 600 000 kronor ärver därför barnen B och C hälften var, det vill säga 300 000 kronor. Då C är avliden får istället hans barn F och G ta del av C:s arvslott. F och G får dela på 300 000 kronor och får alltså 150 000 kronor var.
Varken B:s barn eller din pappas mamma H har därför någon arvsrätt.
Hoppas att du fick svar på din fråga!
Med vänliga hälsningar