Arvsordning
Vem ärver när det bara finns arvingar efter en av de avlidna makarna?
En väns moster har gått bort, hon har inga barn, hon är änka sedan några år tillbaka o hennes make har inga arvingar alls kvar i livet. Finns inget testamente. Mostern (makan) har haft tre syskon, varav en av dessa var min väns mor, samtliga syskon har var sitt barn, alltså finns tre syskonbarn som närmast anhöriga. Vem ärver?
Lawline svarar
Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.
När en person dör ska personens kvarvarande tillgångar fördelas. Tillgångarna fördelas genom arv (om ett testamente finns tar man naturligtvis hänsyn till det). I arvsklasserna finns olika personer som kan ha rätt att ärva den avlidne.
Den första arvsklassen består av arvlåtarens barn. Har den avlidne personen inga barn ärver personer i den andra arvsklassen. Den andra arvsklassen består av arvlåtarens föräldrar. Om föräldrarna inte är vid livet ärver den avlidne personens syskon. Om arvlåtaren inte heller har syskon vid livet ärver syskonets barn. Det finns även en tredje arvsklass. I den tredje arvsklassen finns den avlidnes mor- och farföräldrar, 2:1-3 §§ Ärvdabalk (1958:637) (ÄB).
Om en person är gift när den avlider ska dock kvarlåtenskapen tillfalla den efterlevande maken, 3:1 ÄB.
Eftersom att personen varken hade barn eller en make i livet när hon avled ska personer i den andra arvsklassen ärva. I din fråga tolkar jag det som att samtliga av personens syskon är avlidna. Om så är fallet ska personens syskonbarn ärva.
Hoppas att du fick svar på din fråga.
Vänligen,