Arvsordning

2017-03-08 i Arvsordning
FRÅGA
Kalle och Kerstin är gifta. De har inga barn, vare sig tillsammans eller för sig. Kerstin har en systerdotter Anna, ingen annan släkt. Kerstin dör. Kalle gifter om sig med Ulla. De har inga barn vare sig tillsammans eller för sig. Ulla har en bror, Per. Ulla dör. Kalle har inga syskon men en moster, Sofia. Vem/vilka ärver Kalle om inget testamente finns?
SVAR

Vid Ullas död ska bodelning förrättas enligt 9:2 äktenskapsbalken (ÄktB). Ullas arvingar ska därefter få hennes del av boet och Ullas egen förmögenhet. Detta kommer slutligen att gå till hennes bror Per enligt 2:2 ärvdabalken (ÄB). Dock kommer Ullas förmögenhet i första hand att tillfalla Kalle, som innehar denna med fri förfoganderätt enligt 3:1 ÄB. Vid Kalles död kommer Per att ärva Ullas del av Kalle.

För Kalles del antar jag att Kalles föräldrar har gått bort med tanke på frågans utformning. I så fall kommer hans mor- och farföräldrar att ärva Kalle enligt 2:3 ÄB. I antagande om att de också har gått bort faller istadarätten in och arvet tillfaller hans moster enligt 2:3 ÄB. Kalles egen del av boet och hans egen förmögenhet kommer därför att gå till Sofia (förutom Ullas del som ju går till Per).

Vänligen,

Alexandra Teorell
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Arvsordning (1665)
2021-09-19 Kan min systers barnbarn ärva efter mig?
2021-09-17 Kan man ärva av sin fostermoders halvsyster?
2021-09-15 En överblick av den svenska arvsordningen
2021-09-09 Vem ärver vid mord?

Alla besvarade frågor (95746)